Economie

Geld rolt niet na vrijgeven spaarloon

ROTTERDAM (ANP) – Slechts 16 procent van het vrijgevallen spaarloon wordt gebruikt voor consumptie. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd door het economenvakblad ESB.

26 November 2010 14:42Gewijzigd op 14 November 2020 12:40
Foto ANP
Foto ANP

Het kabinet gaf in september het spaarloon vrij dat werd opgebouwd over de periode van 2006 tot 2009. Het geld hoefde niet langer vier jaar op een geblokkeerde rekening te staan om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel. Het was de bedoeling de economie een impuls te geven door consumptieve bestedingen.

De uitkomst van het onderzoek komt vrijwel overeen met de voorspelling van het Centraal Planbureau, dat ervan uitging dat 15 procent van het vrijgevallen spaarloon daarvoor zou worden gebruikt.

Uit het onderzoek onder 1527 personen blijkt dat 41 procent van de mensen met spaarloon dat geheel of gedeeltelijk opneemt. Vaak wordt het vrijgevallen spaarloon gebruikt om schulden af te lossen, om het op en andere spaarrekening te zetten of om te beleggen, terwijl 42 procent het gebruikt voor consumptie.

De onderzoekers van CentERdata concluderen dat het naar voren halen van het vrijkomen van spaarloon een zeer beperkt effect heeft op de economie: „Het lijkt meer een symbolische dan een economische waarde te hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer