Genthon platgebeld door boze apothekers
Groothandelaren trekken orders in, nieuwe bestellingen blijven uit en de hele dag door boze apothekers aan de telefoon. Geneesmiddelenfabrikant Genthon heeft donderdag wel geweten wat hij heeft losgemaakt met de forse prijsverlaging voor een cholesterolverlager.
„Sommige bellers gaan helemaal door het behang”, zegt directeur K. Jollie. Hij noemt de reacties ’griezelig’, maar hij is niet van plan te zwichten voor de druk en de prijs weer omhoog te gooien. Bovendien, zo relativeert hij, bellen alleen degenen die het er niet mee eens zijn.
Maar Genthon krijgt ook steun. Zo boos als de apothekers zijn, die vrezen er in inkomen op achteruit te gaan, zo blij zijn de zorgverzekeraars. De ene na de andere heeft al laten weten alleen nog maar de goedkope cholesterolverlager van Genthon te vergoeden. Dat scheelt hen miljoenen euro per jaar.
Op jaarbasis zou in totaal 40 miljoen euro kunnen worden bespaard, zo heeft Zorgverzekeraars Nederland berekend. De koepelorganisatie heeft donderdag bij de mededingingsautoriteit NMa een klacht ingediend tegen groothandels die geen zaken willen doen met Genthon.
Ook minister De Geus van Volksgezondheid is te spreken over de stap van Genthon, die hij een „positieve ontwikkeling” noemt.
Maar apothekers zijn boos. Hoewel de apothekersorganisatie KNMP de prijsverlaging wel in lijn vindt liggen met eerdere voorstellen van de KNMP, heeft zij begrip voor de gevoelens van de apothekers. De verlaging past niet niet in het huidige systeem, vindt de KNMP.
Apothekers halen nu veel inkomen uit de kortingen die zij bij groothandel en fabrikant bedingen. Vooral op de merkloze middelen die op de markt komen nadat een patent is verlopen, krijgen zij fikse kortingen. Ook de cholesterolverlager van Genthon is zo’n merkloos middel, dat na het verlopen van het populaire Zocor in de handel kan worden gebracht. Deze medicijnen kunnen veel goedkoper worden geproduceerd, omdat er nauwelijks kosten voor onderzoek en ontwikkeling zijn.
Doorgaans ligt de prijs maar enkele procenten onder die van het origineel. De apothekers krijgen daarop flinke kortingen, maar krijgen van de zorgverzekeraars wel de veel hogere officiële prijs vergoed. Het verschil kan de apotheker in eigen zak of zaak steken. Dat gaat in totaal om honderden miljoenen per jaar.
Doordat Genthon nu de prijs zo heeft verlaagd, is er minder ruimte voor kortingen. Dat verklaart de boosheid van de apothekers. Zij hoeven nu nog maar een klein deel van die kortingen in te leveren. Maar De Geus wil dat zij in de nabije toekomst nog maar 60 procent van die officiële prijs voor merkloze middelen krijgen vergoed. Volgende maand wordt duidelijk of hij dat plan, waar vrijwel de hele Tweede Kamer achter staat, kan uitvoeren.
Directeur Jollie van Genthon zei donderdag niet te zullen zwichten voor druk. Maar een paar andere fabrikanten die enkele merkloze middelen als goedkoopste leverden, deden dat eerder wel. Zorgverzekeraar Geove had laten weten alleen nog hun producten te zullen vergoeden. Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde dat de verzekeraar daartoe het recht had. Kort na die uitspraak trokken drie „goedkope” leveranciers hun prijs op tot het gemiddelde niveau. De zaak is aangekaart bij de NMa.
Enkele apothekers overwegen Geove voor de rechter te dagen. Zij vinden dat de verzekeraar hen niet kan opleggen welk middel zij moeten leveren.