„Biotechnologie gaat in Europa door diep dal”
De biotechnologie industrie in Europa gaat door een diep dal. De groei stagneert. Dat is voor het eerst sinds tien jaar.
Vorig jaar kwam er een einde aan de groeipercentages die de sector kenmerkten. In het decennium tot 2002 groeiden de omzetten nog jaarlijks met 30 tot 40 procent. Op werkgelegenheidsgebied was er sprake van een groei van het aantal banen met 10 tot 20 procent.
Vorig jaar daalde de totale omzet van de Europese biotechnologie industrie met 2 procent tot 12,9 miljard euro. Het aantal werknemers nam af met 6 procent tot 82.100, zo blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van het bureau Ernst & Young.
Het instorten van de waardering van beursgenoteerde, biotechnologische ondernemingen heeft gevolgen gehad voor de hele sector. Vorig jaar kon slechts 123 miljoen euro worden opgehaald aan nieuw aandelenkapitaal. In het topjaar 2000 was dat 5,5 miljard euro.
Deze ontwikkelingen dwongen verstrekkers van durfkapitaal langer te blijven investeren in hun participaties, die ze anders naar de beurs zouden hebben gebracht. Het gevolg hiervan was weer dat er veel minder durfkapitaal beschikbaar kwam voor startende ondernemingen.
Volgens onderzoeker P. Lucas is er inmiddels sprake van een nieuwe realiteitszin in de industrie. De tijd van langdurig verlieslijdende ondernemingen is voorbij. Wie wil overleven, moet snel inkomsten en winst realiseren, bij gebrek aan investeerders die bereid zijn hierop vijf tot tien jaar te wachten.
Lucas is ondanks de historische terugval optimistisch over de toekomst. Hij wijst erop dat de biotechnologie industrie in de Verenigde Staten midden jaren negentig ook door een diep dal ging. Sindsdien is de industrie in de VS verdriedubbeld. „Dat is een toekomstbeeld dat beslist tot de mogelijkheden behoort voor de Europese industrie zodra deze storm over is”.
Nederland telt 85 biotechnologische ondernemingen (waarvan drie beursgenoteerde) en staat daarmee zevende op de Europese ranglijst, aldus het advies- en onderzoeksbureau.