Dordrechts Museum mikt op persoonlijke touch
DORDRECHT (ANP) – Het Dordrechts Museum is na een ruim twee jaar durende verbouwing gegroeid van een huis met kunst naar een culturele ontmoetingsplek. Zo vat directeur Peter Schoon de metamorfose samen van het museum, dat onder meer een belangrijke collectie Dordtse meesters zoals Albert Cuyp en Ary Scheffer herbergt.
Het museum herbergt niet alleen kunst, maar ook een auditorium, een lounge met wijnbar en een restaurant, dat zowel tijdens als buiten de openingstijden ook voor niet-museumbezoekers toegankelijk is.
Architect Dirk Jan Postel ontwierp een loopcircuit voor bezoekers door het museum. Het parcours, dat niet vastligt, gaat afwisselend door het oude gebouw en de zwevende uitbouw met veel glas, die het museum opener maakt. Een enkele zaal voelt zelfs zweverig aan, door een schuin aflopende vloer. Dat komt doordat sommige stukken niet bouwtechnisch aangepakt mochten worden, omdat het monumentale pand uit de veertiende eeuw stamt.
Het Dordtse museum wil bezoekers uitdagen en heeft in een aantal zalen juwelendoosjes in kastformaat geplaatst met schuiflades. Die kunnen worden uitgetrokken om kwetsbare tekeningen en etsen die gevoelig zijn voor licht, onder glas te zien.
In de museumwinkel is tegen betaling van borg een iPod touch met aanraakscherm en koptelefoon te leen, die als digitale persoonlijke gids fungeert. Thuis via de website www.dordrechtsmuseum.nl of ter plekke vult de bezoeker aan de hand van enkele vragen een profiel voor een digitale privérondleiding in. „De een is meer geïnteresseerd in economische feitjes als ‘wat kostte het schilderij destijds’ en de ander wil meer horen over de schildertechnieken of geschiedenis”, licht Liesbeth van Noortwijk van de afdeling communicatie van het museum toe. Ook de eigen smartphone of computers in de zalen kunnen daarvoor worden gebruikt.
De culturele instelling hoopt met het multimediale informatiesysteem genaamd Mijn Dordrechts Museum vooral de beoogde jongere publieksgroep binnen te halen. Bezoekers uit het buitenland zijn vooralsnog aangewezen op een ‘ouderwetse’ papieren rondleiding. De Engelstalige gids met ‘personal touch’ wordt nog ontwikkeld.
Bezoekers hebben ook een eigen inbreng in het museum. Zo hangt bij het schilderij Landschap met vaart (1889) van Jan Toorop een officiële beschrijving van het werk, maar ook een omschrijving van een basisschoolleerling. „Op dit schilderij ziet u bomen en water. Het is geverfd met allemaal kleine stipjes”, begint Michaela Voorstad uit groep 8 van basisschool Het Christel in Dordrecht haar impressie van het schilderij.
Het Dordrechts Museum wordt zaterdag officieel geopend in het bijzijn van de staatssecretaris van Cultuur, Halbe Zijlstra, plaats. Vanaf zondag verwelkomt het Dordrechts Museum alle bezoekers weer.