Advies: Nederlandse zendeling ’poosje’ uit Tripoli
De Nederlandse zendeling die in de Noord-Libanese stad Tripoli een bomaanslag heeft overleefd, krijgt van zijn organisatie het advies de stad tijdelijk te verlaten. Hij hoeft niet naar Nederland terug te komen, zei directeur W. Goudzwaard van de zendingsorganisatie Operatie Mobilisatie donderdag.
Hij heeft zijn medewerker Jacob Griffioen donderdag nog niet kunnen bereiken. Later op de dag hoopt hij hem te spreken over de eventueel te nemen maatregelen. Wat Goudzwaard betreft gaan Griffioen, zijn Duitse vrouw en drie kinderen „een poosje uit Tripoli” weg en voorlopig ergens in een andere stad in Libanon wonen. Het besluit daarover moet de zendeling zelf nemen, benadrukte de directeur.
Griffioen is al twintig jaar als zendeling actief in Libanon. „Hij heeft genoeg meegemaakt, zoals de oorlog tussen christenen en moslims daar, om een weloverwogen besluit te nemen”, zei Goudzwaard. Door de bomaanslag voor het huis van het zendelingenechtpaar kwam dinsdagavond de bevriende Jordaanse buurman om, die met het echtpaar samenwerkte.
Wie verantwoordelijk is voor de aanslag, is nog niet bekend. Volgens het Franse persbureau AFP heeft de politie een verdachte opgepakt. De man is kortgeleden verscheidene keren bij het echtpaar Griffioen op bezoek geweest. Hij zei christen te willen worden. De wijk waarin het echtpaar woont, staat bekend als een bolwerk van fundamentalistische soennitische moslims.
Volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassade in Libanon nauw contact met de familie Griffioen. „Ze kijken samen hoe ze de veiligheid kunnen waarborgen.” In het land geldt een verhoogd risico voor terroristische aanslagen en spanningen in de regio. Het ministerie raadt mensen dan ook aan extra waakzaam te zijn als ze naar Libanon afreizen. „Als je als christen in een islamitisch gebied opereert, roep je de aandacht over je af”, aldus de woordvoerster.
Het was de tweede aanslag op christelijke zendelingen in Libanon in het afgelopen half jaar. In het zuiden van het land werd in november een Amerikaanse zendeling, die ook voor Operatie Mobilisatie werkte, doodgeschoten.