„Vluchteling bij sollicitatie vaak te bescheiden”

Hoger opgeleide vluchtelingen begeleiden naar de arbeidsmarkt. Daarvoor zet Kaveh Pour (39), hoofd job support bij de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, zich in. „Vluchtelingen zijn krachtige mensen. We nemen hen niet bij de hand, maar ondersteunen hen met tips en tools om verder te komen op het gebied van studie en werk”, zegt Pour.

25 November 2010 10:08Gewijzigd op 14 November 2020 12:39
Foto RD Henk Visscher
Foto RD Henk Visscher

Zelf studeert hij begin jaren negentig landbouwkunde in Iran. Onder meer door zijn lidmaatschap van een onafhankelijke studentenvereniging die maatschappelijke discussies aanzwengelt, komt hij in problemen. In 1993 ontvlucht hij zijn land. Binnen een jaar wordt hij in Nederland erkend als politiek vluchteling. Hij krijgt eerst een woning in Barneveld, later in Kootwijkerbroek. In die tijd komt zijn vrouw uit Iran over. „We waren de enige buitenlanders in het dorp, maar werden gastvrij ontvangen.”

Aan de Landbouwuniversiteit Wageningen oriënteert hij zich op mogelijkheden om zijn studie te vervolgen. Mede door begeleiding van de UAF besluit hij uiteindelijk een andere richting in te slaan. Hij meldt zich aan voor de hbo-opleiding personeelsmanagement in Eindhoven. „In vrijheid heb ik een andere studiekeuze gemaakt. Die paste beter bij mij.”

Na vierenhalf jaar verlaat hij de hogeschool met een diploma. Kort daarna vindt hij werk dat niet helemaal op zijn studie aansluit. Hij begint als administratief medewerker bij een bedrijf. Nadat hij drie baantjes heeft gehad, komt hij in 2003 in dienst van de UAF. Inmiddels geeft hij leiding aan twaalf medewerkers van de afdeling job support.

De organisatie begeleidt sinds 1948 hogeropgeleide vluchtelingen bij hun studie en het vinden van werk. Op dit moment heeft zij 3000 cliënten uit 77 landen, waaronder Irak, Iran, Afghanistan en Sudan. De UAF biedt hun individuele begeleiding en groepstrainingen, bijvoorbeeld op het gebied van solliciteren.

Het valt Pour op dat veel vluchtelingen het vanuit hun culturele achtergrond lastig vinden om tijdens een sollicitatiegesprek hun sterke kanten duidelijk naar voren te brengen. „Ze hebben van huis uit bescheidenheid meegekregen, zijn het niet gewend positief over zichzelf te praten. Tijdens de training leren ze hun competenties te benoemen.”

Jaarlijks vinden zo’n 300 vluchtelingen met steun van de UAF werk. Veel van hen krijgen een baan in de sectoren economie, gezondheidszorg en techniek. De organisatie benadert werkgevers actief om hen te motiveren vluchtelingen een kans te bieden.

„Het kost een bedrijf in het begin wat extra tijd en begeleiding, maar dat is de moeite waard”, zegt Pour. „Vluchtelingen zijn over het algemeen zeer gemotiveerd. Ze hebben veel levenservaring en kijken soms anders tegen zaken aan dan Nederlanders. Hun inbreng kan een bedrijf verrassende ideeën en producten opleveren.”

Dit is de eerste aflevering in een serie over integratie van hogeropgeleide vluchtelingen op de arbeidsmarkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer