Buitenland

Missie Afghanistan nog steeds niet rond

Nog steeds is niet duidelijk of de nieuwe machthebbers in Afghanistan het onderling en met de internationale gemeenschap eens zijn over de inzet van de internationale vredesmacht ISAF in Afghanistan. Minister Abdullah van Buitenlandse Zaken meldde zondag dat er een akkoord was, maar hij wilde niet in details treden en ontweek vragen over de ondertekening.

ANP
31 December 2001 08:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:20

Later ontkende een vertegenwoordiger van minister Qanuni van Binnenlandse Zaken dat er sprake was van overeenstemming. „De discussie is afgelopen. Er is geen akkoord en er is niets te tekenen”, zei Frydon, de secretaris van Qanuni. Hij wilde niet zeggen wanneer de partijen elkaar weer ontmoeten.

Een woordvoerder van de Britse ambassade in Kabul zei zondag tegen het Spaanse persbureau EFE dat de besprekingen vandaag zouden worden voortgezet. Een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie in Londen zei echter dat er wel een akkoord is, maar dat dat nog moet worden vertaald in de voertaal van de Afghaanse regering, het Dari.

De onduidelijkheid over het akkoord betekent dat er ook nog steeds niets bekend is over de uiteindelijke omvang van de troepenmacht. Vooral de grootte van de vredesmacht heeft tot veel discussie geleid binnen de Afghaanse regering. Minister Fahim van Defensie wilde een veel kleinere vredesmacht dan de 3000-4000 man die tijdens het vredesoverleg in Bonn waren afgesproken.

Wel zeker is dat de troepenmacht de eerste drie maanden geleid wordt door Groot-Brittannië. Er zijn al ruim een week Britse militairen van de vredesmacht in Afghanistan. Zij assisteerden bij de veiligheidsmaatregelen voor de installatie van de interim-regering op 22 december. In het weekeinde patrouilleerden zij samen met Afghaanse politiemannen in Kabul.

Tijdens een persconferentie zei Abdullah zondag dat het de bedoeling is dat de internationale vredesmacht zo snel mogelijk aan het werk gaat. Hij gaf aan dat de interim-regering wil dat de ISAF uiteindelijk ook buiten de Afghaanse hoofdstad Kabul wordt ingezet. „Maar om te beginnen moet ze in Kabul aan de slag.”

Verblijfplaats
Abdullah zei verder dat de regering denkt dat de terrorist Osama bin Laden in Afghanistan is. „Ik heb geen precieze informatie over zijn verblijfplaats, maar hij is waarschijnlijk in Afghanistan.” Abdullahs ambtgenoot op Defensie, Mohammed Fahim, zei vrijdag nog dat hij het vermoeden had dat Bin Laden het land had verlaten en dat hij in of bij de Pakistaanse stad Peshawar verbleef. Twee Afghaanse ministers beschuldigden de Pakistaanse veiligheidsdienst er in het weekeinde van Bin Laden te helpen.

De Amerikaanse bombardementen op Afghanistan mogen nu toch doorgaan, zei Abdullah zondag, terwijl Fahim eerder had gezegd dat zij snel afgelopen moesten zijn. Volgens de Amerikanen en de Britten bevinden zich nog duizenden strijders van Bin Ladens terreurgroep al-Qaida in het land. Volgens de Indiase ambassadeur in de VS zijn tal van al-Qaida-strijders via Pakistan op weg naar Kasjmir. Daar zouden zij terroristische aanvallen willen plegen.

Door een bombardement kwamen zaterdag vijftien burgers om het leven in het dorpje Shekhan bij Gardez in de provincie Paktia. De meeste slachtoffers zouden vrouwen en kinderen zijn geweest. Er waren volgens getuigen geen aanwijzingen dat er zich al-Qaida- of Taliban-strijders in het dorp ophielden. De Amerikaanse legerleiding deelde zaterdag mee dat twee bommenwerpers raketten hadden afgevuurd op een gebouwencomplex van de Taliban-leiding bij Gardez.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer