CO2-opslag tast grondwater aan
DURHAM – De opslag van CO2 in grondlagen kan de kwaliteit van het grondwater aantasten. Dat ontdekten geologen van de Duke University in de Amerikaanse stad Durham.
Ze publiceerden hun onderzoeksresultaten dinsdag in het tijdschrift Environmental Science and Technology.
De wetenschappers verzamelden bodemmonsters rond plaatsen in de Amerikaanse staten Maryland, Virginia, Texas en Illinois die in aanmerking komen voor de ondergrondse opslag van CO2 (CCS). Ze stelden de monsters een jaar lang bloot aan het broeikasgas.
„De chemische samenstelling van het grondwater in de monsters veranderde duidelijk door de toevoeging van CO2”, stellen de onderzoekers in hun artikel. Het water wordt zuurder, waardoor sedimenten oplossen. Daardoor stegen de concentraties zink, ijzer en giftig cadmium in het grondwater soms met meer dan een factor tien.
In sommige gevallen overschreden de hoeveelheden de drempelwaarden die het Amerikaanse Milieuagentschap EPA veilig acht, waardoor het ongeschikt wordt voor het gebruik als drinkwater.
„We ontdekten dat er een reële mogelijkheid is van vervuiling”, zegt Robert B. Jackson, hoogleraar biologie en klimaatverandering aan Duke University.
In Nederland worden de opvang en opslag van CO2 in lege aardgasvelden in Friesland gezien als een mogelijke oplossing om de uitstoot van CO2 te beperken.