Binnenland

OM looft 20.000 euro beloning uit in moordzaak Turkse meisje

Het openbaar ministerie in Den Haag heeft een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van de moord op het 7-jarige meisje Kumral Bagci. Dat meldde een woordvoerder van het OM woensdag.

ANP
8 May 2003 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

Dinsdag werd al bekend dat justitie het onderzoek in de moordzaak heeft heropend. Het in stukken gesneden lichaam van het meisje werd op vrijdag 23 juni 1995 gevonden in de Adriaan Coenenstraat te Scheveningen. Dat was twee dagen nadat haar ouders haar als vermist hadden opgegeven. Zij was het laatst gezien in de omgeving van de Haagse Markt in de Schilderswijk in Den Haag.

In 1995 loofde het OM ook al tipgeld (25.000 gulden) uit in de zaak-Bagci. De vader van het meisje verdubbelde dat bedrag. Het OM wist woensdag niet of de vader deze keer ook meebetaalt aan de gever van de gouden tip.

Justitie hield in de jaren na de moord diverse verdachten aan die iets met de zaak te maken zouden hebben. Geen van hen werd voor de moord veroordeeld. In 2000 werd het onderzoek gestaakt. Nieuwe recherchetechnieken kunnen nu mogelijk alsnog een oplossing bieden. Verder vraagt justitie maandag via het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht voor de zaak.

De gruwelijke moord had een grote impact op zowel de Turkse als de Nederlandse gemeenschap in Den Haag. Er gingen onder meer geruchten dat de moord op het kind met bloedwraak tussen diverse families had te maken.

Deze geruchten werden versterkt toen bleek dat een eerder dat jaar vermoorde Turk, de 43-jarige H. Aydin, familie van Kumral Bagci was. Ook zijn lichaam werd in stukken gesneden gevonden, in het Zuiderpark. Ook deze moord is nooit opgelost. Volgens het OM zijn er nog altijd geen concrete aanwijzingen voor een verband tussen de moorden. Het onderzoek in de zaak-Aydin wordt niet heropend.

Het OM in Den Haag heropende de zaak op advies van het Landelijk Team Kindermoord, dat de zaak voordroeg als zogenoemde ”cold case”. Dat zijn oude zaken die nog eens onder de loep worden genomen als er nieuwe aanknopingspunten zijn, bijvoorbeeld door verbeterde DNA-technieken.

Eerder dit jaar behandelde de rechtbank in Amsterdam de zaak-Corina Bolhaar. Deze vrouw en haar twee kinderen werden in 1984 in Amsterdam vermoord. Begin februari werd een man na negentien jaar alsnog veroordeeld tot levenslang voor de moord op de kinderen. Om hem te veroordelen voor de moord op Bolhaar was te weinig bewijs. De man was in 1984 ook al verdachte, maar moest toen wegens gebrek aan bewijs worden vrijgelaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer