Europese socialisten rekenen op Rutte
STRAATSBURG (ANP) – Voorzitter Martin Schulz van de socialistische fractie in het Europees Parlement denkt dat premier Mark Rutte bereid is tot een compromis over de EU-begroting voor 2011. „Ik ben optimistisch dat Rutte zich pragmatisch zal opstellen”, zei Schulz dinsdag tijdens een persconferentie in Straatsburg.
De EU-landen en het Europarlement slaagden er vorige week niet in het eens te worden over de nieuwe EU-begroting. Het parlement stemt ermee in dat de uitgaven volgend jaar slechts met 2,9 procent stijgen tot 126,5 miljard, maar eist in ruil daarvoor zeggenschap in de financiering van de EU op langere termijn. Dat laatste wezen de lidstaten af. Nederland en het Verenigd Koninkrijk stelden zich het meest onverzettelijk op.
Volgens Schulz, van wiens fractie ook de PvdA deel uitmaakt, is het Europarlement de lidstaten al voldoende tegemoetgekomen door akkoord te gaan met een beperkte stijging van de EU-uitgaven in 2011. Eerder zette het parlement in op een verhoging van het EU-budet met 6 procent volgend jaar. Schulz wees erop dat als er geen akkoord komt over de EU-begroting, allerlei nieuwe projecten in de knel komen. „Het is niet in het belang van Nederland als handelsnatie als er geen geld is voor een Europese diplomatieke dienst. CDA en VVD beseffen dat. Zij hebben Nederland de afgelopen decennia altijd geregeerd of meegeregeerd.”
Schulz meent dat de houding van Nederland over de EU-begroting vooral te maken heeft met binnenlandse politiek. „VVD en CDA moeten zich niet afhankelijk maken van de PVV, die er alleen op uit is hen te vernietigen.” Hij zei pas onlangs te hebben vernomen dat de PVV maar één lid heeft, namelijk partijleider Geert Wilders. „Waarom zijn die andere fractieleden geen lid?”, riep hij uit. „Omdat ze hun haar niet geverfd hebben?”
Ook de liberale fractieleider Guy Verhofstadt verwacht dat Nederland bereid blijkt een compromis te sluiten. De Belgische ex-premier gaat vrijdag met Rutte praten over de impasse rond de EU-begroting, zei hij dinsdag. Verhofstadt wees erop dat het Europarlement wil dat de EU in de toekomst meer met eigen middelen wordt gefinancierd dan via contributies van de lidstaten. Dat moet Nederland, dat van alle lidstaten relatief het meeste geld aan Brussel kwijt is, „als zoete muziek in de oren klinken”, meent Verhofstadt.
De liberaal benadrukte dat hij niet uit is op directe belastingheffing aan Brussel. Wel zou bijvoorbeeld het percentage van de btw-inkomsten dat de EU van de lidstaten ontvangt, verhoogd kunnen worden.