Buitenland

Referendumwet Israël voor Golan en Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/AFP/DPA/EFE) – Het Israëlische parlement heeft een nieuwe horde opgeworpen voor de terugtrekking van Israëlische troepen uit de bezette Golanhoogte en Oost-Jeruzalem. De Knesset nam maandagavond een wet aan waarin het verplicht is een referendum te houden voor eventuele terugtrekking uit de bezette gebieden. 65 parlementariërs stemden voor, 33 tegen.

23 November 2010 07:01Gewijzigd op 14 November 2020 12:37
Foto EPA
Foto EPA

Onder de nieuwe wet zal elke regering die een vredesakkoord tekent waarin één of beide geannexeerde gebieden worden teruggegeven, niet in staat zijn de afspraak uit te voeren zonder goedkeuring van het parlement en de bevolking.

Israël heeft de beide gebieden bezet tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Syrië eist volledige terugtrekking uit de Golanhoogte. De Palestijnen willen Oost-Jeruzalem tot hoofdstad maken van een Palestijnse staat.

Premier Benjamin Netanyahu had zich voor de stemming hard gemaakt voor een volksraadpleging. Volgens hem kunnen zo „onverantwoordelijke akkoorden” worden voorkomen.

De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat veroordeelde de maatregel. Hij noemde de beslissing een „aanfluiting voor het internationaal recht” en riep landen op om de Palestijnse staat te erkennen op de Westelijke Jordaanoever en in de gebieden die Israël in 1967 innam. „Het beëindigen van de bezetting van ons land kan en mag niet afhankelijk zijn van een referendum”, aldus Erekat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer