Jongeren Zending- en Evangelisatiedag in Veenendaal
VEENENDAAL – Honderden vingers gingen zaterdag in Veenendaal omhoog toen jongeren gevraagd werd wie de gelegenheid aangrijpt om met niet-christenen over de Bijbel te spreken.
Dit gebeurde tijdens de Jongeren Zending- en Evangelisatiedag in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente. De dag stond in het teken van een door de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) gestarte actie voor Israël en het Midden-Oosten.
JBGG-directeur Laurens Kroon ging in gesprek met een jongerenpanel en legde de zaal een aantal vragen voor. „Als ik gelegenheid krijg spreek ik met niet-christenen over de Bijbel”, was zijn stelling. Honderden vingers gingen omhoog. Twee aanwezigen vertelden spontaan hoe ze dat deden.
Panelleden Helène, Jan en Ton zeiden dat ook zij die Christus niet kennen de boodschap kunnen uitdragen. Jan: „Mijn medestudenten vragen niet of ik Christus ken, maar of ik christen ben.” Ton: „Je moet aangeven wat het geloof is en niet dat je bekeerd moet worden.”
Ongeveer de helft van de aanwezigen vond dat het Evangelie meer met daden dan met woorden verkondigd moet worden. „De enige Bijbel die de ongelovige leest, is een christen”, verklaarde een aanwezige. Ton: „Het begint met daden. Ze zien dat je anders bent. Dan komt er ruimte voor woorden.” Helène: „Ik raak wel eens in gesprek omdat ik een rok draag, of naar aanleiding van erge dingen die gebeurd zijn.”
Evangelist G. Baan uit Alkmaar zei dat zijn werk zowel bewogenheid kent als de opdracht om het werk te doen. „De bewogenheid is er niet iedere dag. Dan doe ik mijn werk net zoals een fietsenmaker werkt.”
Sjaak Jacobse presenteerde de jeugdwerkactie ”Wordt vervolgd”. „Kiezen voor de Bijbel en de Heere Jezus is in het Midden-Oosten niet goedkoop, maar een zaak van tranen en gebed.”
Veel jeugdverenigingen zullen zich het komende halfjaar bezighouden met een bezinning op het thema ”Het Evangelie in Israël en het Midden-Oosten”. Ze gaan geld ophalen voor de uitbreiding van het Evangelie en voor steun aan christelijke instellingen en jeugdwerk in dat deel van de wereld. Zo gaan ze zich inzetten voor een inloopwinkel in Nazareth waar mensen kleding kunnen kopen en praten over het Evangelie; voor twee christelijke organisaties in Bethlehem; voor de verspreiding van lectuur, de renovatie van een kerk en het opzetten van jeugdwerk.
G. Roos, oud-journalist bij deze krant, sprak over de noodzaak van Evangelieverkondiging in het Midden-Oosten. Hij noemde enkele vriendschappen die hij aan zijn reizen door die regio heeft overgehouden. „Van goede moslimvrienden uit Pakistan krijg ik elk jaar een kerstgroet”, zei hij. De marginale positie van het christendom in het Midden-Oosten heeft volgens hem mede te maken met de verzwakking van de eens zo bloeiende christelijke kerk door verdeeldheid en verwereldlijking, waardoor de islam een kans kreeg. Roos: „Christenen in Europa moeten uitkijken dat zij niet –door ongeïnteresseerdheid, ruzie, secularisatie, verdeeldheid en materialisme– ook in de marge terechtkomen.” Blokkades voor evangelisatie ziet hij onder meer in arrogantie, zelfgemaakt geloof en leerstellige zekerheid zonder bevinding in het hart.
RD-journalist Michiel Kerpel interviewde P. Blok-Spijk, echtgenote van ds. L. Blok, die een aantal jaren in Israël gewoond en gewerkt heeft. Ze noemde Israëliërs openhartig, emotioneel, explosief, behulpzaam, gastvrij en gevoelig voor trends. Israëlische jongeren zijn gevoelig voor modetrends uit Amerika, maar toen ze in de orthodoxe wijk Mea Shearim kwam, zag ze dat de meisjes daar geen leggings met korte rokken droegen. „Ik vraag me af hoe het komt dat wij meer beïnvloed worden door de wereld dan de orthodoxe Joden daar”, zei ze.
Ds. C. J. Meeuse, voorzitter van het deputaatschap Israël, zei het een wonder te vinden dat de Evangelieverkondiging onder het Joodse volk in de Gereformeerde Gemeenten is gaan leven. Hij vroeg de jongeren zich niet te laten afschrikken door mensen die zeggen dat de kerk in het verleden liefdeloos gehandeld heeft.
De JZE-dag werd geopend door ds. W. Visscher (Amersfoort), die zei dat God vaak werkt op plaatsen die wij niet verwachten.