Binnenland

Donner sust zware kritiek op uitleveringsverdrag met VS

Het verdrag over uitlevering van verdachten dat de Europese Unie met de Verenigde Staten wil sluiten, wijkt nauwelijks af van afspraken die Nederland al heeft met de VS. Dat zei minister Donner van Justitie woensdag na zware kritiek van de Tweede Kamer op de gang van zaken bij het verdrag.

ANP
7 May 2003 15:38Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

Nederland moet oppassen met dit soort afspraken, vinden SP, GroenLinks, D66 en PvdA, omdat de VS het sinds de terroristische aanslagen van september 2001 onder het mom van de oorlog tegen terrorisme wat minder nauw lijken te nemen met het recht. D66’er Van der Laan noemde onder anderen de Taliban-gevangenen in de Amerikaanse basis Guantanamo Bay op Cuba, waar het er „nogal schokkend” toegaat. Haar collega De Wit (SP) verwees naar een vraaggesprek waarin Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN Lubbers fel uithaalde naar de manier waarop de VS sinds 2001 in eigen land met asielzoekers en moslims omgaan.

Donner vindt de argwaan jegens de Amerikanen overdreven en ongenuanceerd. Het nieuwe verdrag komt niet in de plaats van de afspraken die al bestaan en is op punten zelfs strenger voor de VS. Zo geldt nu nog dat de VS de doodstraf bij een verdachte uit Nederland niet mogen voltrekken. In het nieuwe verdrag mag die straf niet eens worden opgelegd.

Het nieuwe verdrag is een initiatief van de Europese Unie. Het moet het gemakkelijker maken verdachten van terrorisme over en weer uit het leveren. De overeenkomst geldt voor verdachten van delicten waar ten minste een jaar gevangenisstraf op staat.

Een aantal Nederlandse gevangenen wordt voorlopig niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Staat wacht daarmee tot de rechter in Den Haag uitspraak heeft gedaan in de zaak van twee Nederlanders die worden verdacht van XTC-smokkel naar de VS. Die uitspraak staat gepland voor 5 juni.

Momenteel lopen vier zaken van verdachten die kort gedingen aanspanden tegen de Staat om te voorkomen dat ze worden uitgewezen. Zij zijn bang dat ze in de VS geen eerlijk proces krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer