Binnenland

Kritiek op Nobelprijs natuurkunde

LONDEN (ANP) – De Nederlandse fysicus Walter de Heer, verbonden aan het Georgia Institute of Technology in de Verenigde Staten, is kritisch over de toekenning van de Nobelprijs voor natuurkunde aan zijn collega’s Andre Geim en Konstantin Novoselov. Dat meldt het wetenschapsblad Nature op zijn website.

19 November 2010 14:20Gewijzigd op 14 November 2020 12:35

Volgens De Heer is de toekenning voorbarig en rammelt de argumentatie. Andere wetenschappers, onder wie hijzelf, zouden minstens zulke belangrijke ontdekkingen hebben gedaan op het gebied van het ‘supermateriaal’ grafeen. Hij heeft het Nobelprijscomité per brief van zijn grieven op de hoogte gesteld.

Grafeen is het dunste, maar ook sterkste materiaal dat op dit moment bekend is. Het bestaat uit een enkele laag koolstofatomen. Veel wetenschappers betwijfelden of zo’n materiaal stabiel kon zijn. Geim en Novoselov bewezen dat dit wel het geval is. Daarvoor ontvangen zij volgende maand de Nobelprijs voor natuurkunde.

In een reactie stelt Geim, die een Nederlands paspoort heeft en als gastdocent verbonden is aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, dat zijn collega met die brief zijn eigen rol in het onderzoek naar grafeen groter wil laten lijken dan die werkelijk is. De Heer spreekt dat tegen. Hij wil er naar eigen zeggen slechts toe bijdragen dat het publiek juist wordt geïnformeerd.

De Nederlander is niet de enige die met verbazing kennis nam van het achtergronddocument waarin het Nobelprijscomité zijn besluit toelichtte. Daarin staat dat Geim en Novoselov de wetenschap verrasten met hun ontdekking, terwijl andere natuurkundigen al met vergelijkbaar onderzoek bezig waren. Maar over het algemeen zijn de grafeenonderzoekers waarmee Nature heeft gesproken het er wel over eens dat Geim en Novoselov de terechte laureaten zijn.

Voorzitter Ingemar Lundström van het Nobelprijscomité erkent in Nature dat de officiële toelichting foutjes bevat. Die worden gecorrigeerd maar zijn niet van invloed geweest op de keuze voor Geim en Novoselov. Lundström voegt daar nog aan toe dat het document waarop De Heer afgeeft, bedoeld is om het winnende onderzoek voor het publiek inzichtelijk te maken. Niet alle informatie waarop het Nobelprijscomité zijn keuze heeft gebaseerd, is erin verwerkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer