Alleen rechter ziet dossier al-Aqsa
De Haagse kortgedingrechter mr. R. Paris krijgt inzage in het geheime dossier van de AIVD over de in opspraak geraakte stichting al-Aqsa. De stichting zelf zal die informatie niet te zien krijgen. De bron of bronnen van de AIVD zouden anders in gevaar kunnen komen.
De Rotterdamse stichting al-Aqsa was naar de kortgedingrechter gestapt nadat de regering alle financiële middelen van de organisatie had bevroren. Die maatregel is getroffen omdat al-Aqsa de Palestijnse terreurbeweging Hamas zou steunen. Al-Aqsa ontkent dat en wil dat het besluit wordt teruggedraaid.
De advocaten van al-Aqsa kregen dinsdag tijdens de behandeling van het kort geding alleen een ambtsbericht van de AIVD uitgereikt. Daarin staat dat de Nederlandse afdeling van de pro-Palestijnse organisatie nauwe banden heeft met al-Aqsa in ander Europese landen.
Augustus vorig jaar werd de Duitse tak van al-Aqsa in dat land verboden. Al-Aqsa had volgens de Duitse regering „onder de dekmantel van humanitaire doelen” geld ingezameld en dat naar Hamas doorgesluisd. In Aken werden kantoren van al-Aqsa en woningen van leden van de groep doorzocht.
De Nederlandse inlichtingendienst AIVD zegt eveneens te kunnen aantonen dat gelden van de stichting zijn terechtgekomen bij aan Hamas gerelateerde organisaties die „terroristische activiteiten ondersteunen dan wel ontplooien.” De advocaten van al-Aqsa benadrukten echter dat de fondsen zijn bestemd voor liefdadigheid, voor met name weeskinderen in de Palestijnse gebieden. Steun aan geweld was zelfs onmogelijk, beweerde mr. D. Lobato. „Je kunt de Hamas-beweging onmogelijk financieren, doordat de bezette gebieden door Israël worden gecontroleerd.”
Landsadvocaat J. van Wijk sprak dit met nadruk tegen. „Veel van deze organisaties zijn door Israël verboden op gronden van banden met Hamas.” Met andere woorden: de Israëlische greep op de Palestijnse gebieden is minder dwingend dan de advocaat van al-Aqsa voorstelt.
Lobato voerde verder aan dat het Nederlandse volk door de antiterrorismemaatregelen tegen de islamitische landgenoten wordt opgezet. Van Wijk stelde dat de regering juist de nietsvermoedende donateurs wilde waarschuwen.
De stichting al-Aqsa is naar eigen zeggen een Nederlands-Palestijnse hulporganisatie met „een humanitaire missie.” Haar doel is „hulp te bieden aan Palestijnse projecten, waarmee ze het onrecht dat dit volk is aangedaan probeert te verminderen.” Van de inkomsten is 43 procent afkomstig uit moskeeën.
Ook werden demonstraties gebruikt om geld in te zamelen. Deze krant maakte vorig jaar melding van fondsenwerving door de stichting tijdens een solidariteitsbijeenkomst met de Palestijnen in het Amsterdamse Oosterpark. Een van de sprekers was Gretta Duisenberg. Op dit artikel volgden verontruste reacties van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en kamerleden.
Een van de sympathisanten van al-Aqsa is Mohammed Cheppih (26), de beoogd voorzitter van de Arabisch-Europese Liga Nederland (AEL-NL). Hij was dinsdag bij de zitting aanwezig. „Ik ga me inzetten voor al-Aqsa,” aldus Cheppih. „De stichting is een moslimorganisatie en die steunen wij.” De kortgedingrechter doet uitspraak op 13 mei.