Btw op kunst 1 januari van 6 naar 19 procent
DEN HAAG (ANP) – De btw op podiumkunsten en kunstvoorwerpen gaat per 1 januari gewoon omhoog van 6 naar 19 procent. Een ultieme poging van vijf oppositiepartijen in de Tweede Kamer om de verhoging een jaar uit te stellen, strandde donderdag op een afwijzing van de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV. Ook de ChristenUnie en de SGP stemden tegen het voorstel. De verhoging van de btw op kaartjes voor theater, toneel, concerten en musicals en die op antiek en kunstvoorwerpen moet het kabinet 90 miljoen euro opleveren.
De VVD wilde eerder wel kijken naar alternatieven voor het kabinetsplan, maar hield uiteindelijk toch vast aan de verhoging. De PVV bood woensdag nog een beetje hoop voor de kunstsector door te stellen dat de partij de kunst een warm hart toedraagt. PVV-Kamerlid Roland van Vliet noemde een voorstel van de oppositie om de verhoging een jaar later in te laten gaan sympathiek.
Maar PVV-leider Geert Wilders maakte donderdag nog voor de stemming in de Tweede Kamer al duidelijk dat zijn partij geen alternatieve voorstellen zou gaan steunen. Ook het CDA hield vast aan de afspraken in het gedoogakkoord tussen VVD, PVV en CDA. Het voorstel van de oppositie, bedoeld om de sector een jaar voorbereidingstijd te geven, haalde daardoor geen meerderheid.
De oppositie reageerde bijzonder teleurgesteld. Vijf keer werd de coalitie een handreiking gedaan, zei D66-leider Alexander Pechtold en volgens hem moest het op een belastingplan van 200 miljard euro toch mogelijk zijn om een post van 90 miljoen te wijzigen. Hij stelde dat VVD en CDA zich niet vrij voelden om tegen de wil van de PVV in te gaan.
PvdA, D66 en GroenLinks riepen de Eerste Kamer op zeer kritisch naar het belastingplan 2011 te kijken. Veel hoop voor de kunstsector biedt dat overigens niet. De PVV is weliswaar niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer, maar VVD en CDA hebben daar samen met de ChristenUnie en de SGP, die de btw-verhoging ook steunen, een ruime meerderheid van 41 zetels.
SP-leider Emile Roemer stelde dat alle bezwaren van VVD, PVV en CDA tegen alternatieve voorstellen „een maskering waren voor een aanval op kunst en cultuur. Er gaat een emmer koud waren over terwijl tegelijkertijd de multinationals een belastingverlaging cadeau krijgen.” Pechtold noemde de snelle invoering per 1 januari „op het randje van onbehoorlijk bestuur”.