Economie

Google geeft eigen sites voorrang

Google geeft zijn eigen diensten voorrang door die diensten in zijn eigen zoekmachine een voordelige indexering toe te kennen.

Consumentenredactie
18 November 2010 14:23Gewijzigd op 14 November 2020 12:34
Foto EPA
Foto EPA

Dat is de uitkomst van een studie van Benjamin Edelman, wetenschapper aan Harvard University. De studie staat inmiddels online.

De Harvardwetenschapper ontdekte dat minstens twee eigen site van de zoekgigant –Google Health en Google Finance– niet beoordeeld worden volgens de klassieke referentiëring. Waar Google partij én rechter is, bevoordeelt het zijn eigen sites, aldus Edelman.

Edelman tikte voor zijn onderzoek de letters ”CSCO” in, de afkorting die op de beurs wordt gebruikt voor het techbedrijf Cisco, in Google.com (de Amerikaanse versie van de zoekmachine) in en kreeg als eerste suggestie een link die naar Google Finance leidt.

Ook een grafiek en een tabblad net daaronder leidden naar Google Finance. De drie eerste resultaten- de links waarop de bezoeker het meest geneigd is om te klikken– leidden dus naar Googlesites. Dat is opmerkelijk, aldus Edelman, omdat volgens het onderzoeksbureau comScore de populairste beurssite niet Google Finance is (dat ergens rond de zestigste plaats hangt), maar Yahoo! Finance.

Daarna voerde Edelman het woord ”acné” in. Daarvoor geldt hetzelfde verhaal: de eerste link, het eerste tabblad en de eerste foto linken naar Google Health, een site die net als Google Finance niet bij de belangrijkste gezondheidssites in de VS hoort.

Vervolgens komt Edelman met een nog verbazender ontdekking. Wanneer aan de term ”CSCO” een komma wordt toegevoegd –een leesteken dat normaliter geen enkele invloed heeft op de zoekresultaten– springt Yahoo! Finance plots wel naar een eerste plaats, terwijl Google Finance op plaats vijf blijft hangen.

Edelman: „Wanneer de ingenieurs bij Google handmatig regelen dat bij het invoeren van bepaalde zoektermen de eigen Googlesites moeten worden bevoordeeld is het denkbaar dat ze geen varianten toevoegen zoals de zoekterm zelf die vergezeld wordt van een komma.”

Google heeft tot nog toe altijd volgehouden dat zijn zoekresultaten op een onafhankelijke manier tot stand komen. Maar Edelman is het daar niet mee eens. „Ik kan niet anders concluderen dan dat de beloften van Google niet waar zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer