Nederland fiscaal iets aantrekkelijker
AMSTERDAM (ANP) – Nederland is gestegen op de ranglijst Paying Taxes, een lijst die de belastingdruk en -systemen voor middelgrote ondernemingen in 183 landen jaarlijks met elkaar vergelijkt. De lijst is opgesteld door de Wereldbank en PricewaterhouseCoopers (PwC). Nederland steeg van de 33e naar de 27e plaats, zo blijkt uit het donderdag gepubliceerde onderzoek.
„Het ambitieniveau rondom de belastingpositie die Nederland wereldwijd en in Europa inneemt, moet omhoog”, zei voorzitter Sytso Boonstra van de belastingpraktijk van PwC. „Nederland moet meer werk maken van het verbeteren van de fiscale concurrentiepositie.”
Volgens PwC hoort Nederland bij de eerste vijf van Europa te staan. „Op het moment dat deze positie is bereikt, betekent dit een substantiële verlaging van de administratieve lasten voor ondernemers. Bovendien is het werk van de Belastingdienst veel eenvoudiger geworden. Deze positie zorgt voor een sterke verbetering van het Nederlandse vestigingsklimaat”, aldus Boonstra.
Een middelgrote Nederlandse onderneming was vorig jaar gemiddeld 134 uur kwijt aan de naleving van de fiscale regels, 30 uur minder dan het jaar ervoor. Volgens het onderzoek zijn bedrijven in veel West- en Noord-Europese landen, waaronder Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Luxemburg, Noorwegen en Zweden, minder tijd kwijt.
Om bij de eerste vijf van Europa te komen, moet Nederland een aantal stappen nemen, aldus de studie. Nederland telt momenteel negen belastingen, meer dan Zweden, Noorwegen en Frankrijk. Volgens PwC moet de discussie worden gevoerd over de vraag of het nog van deze tijd is dat belasting wordt geïnd door zowel de Belastingdienst als gemeenten en het waterschap.
Verder moeten de belastingen worden vereenvoudigd, zoals het omlaag brengen van het aantal vrijstellingen in de btw. De grootste tijdwinst is echter te halen door vereenvoudiging van de loonbelasting en de sociale premies. Bijna de helft van de 134 uur wordt daaraan besteed.
„Nederland kan het zich niet veroorloven stil te blijven zitten”, zei Boonstra. „De administratieve lastendruk voor ondernemers moet omlaag als we een aantrekkelijk vestigingsland willen blijven.”