Gemeenteraad wijst CO2-opslag Boerakker af
MARUM (ANP) – De raad van de gemeente Marum in de provincie Groningen wijst ondergrondse opslag van CO2 in het dorp Boerakker af. De raad nam woensdagavond met algemene stemmen een motie aan waarin het plan om CO2 in de gemeente onder de grond te stoppen, wordt afgewezen „wegens gebrek aan draagvlak bij de bevolking”.
Het kabinet wil graag met het noorden praten over CO2-opslag, nu is gebleken dat er hiervoor in het Zuid-Hollandse Barendrecht geen draagvlak is onder de bevolking. In het noorden zouden acht voorkeurslocaties, waaronder Boerakker, eventueel voor opslag in aanmerking kunnen komen.
Volgens de indieners van de motie is ondergrondse CO2-opslag zeer kostbaar, gaat het om onbewezen technologie en gaat het om opslag voor altijd, en vormt dat een te groot risico.
Provinciale Staten van Groningen namen woensdagavond een motie aan waarin staat dat de provincie slechts onder voorwaarden met het Rijk verder wil praten over CO2-opslag in het noorden.
Zo moet het Rijk eerst een maatschappelijke discussie starten over nut en noodzaak van ondergrondse CO2-opslag in de noordelijke provincies. Ook moet er een energieakkoord komen met het hele noorden, waarin concrete maatregelen staan voor meer duurzame energie.
De Groningse Staten vergaderden woensdag over het onderwerp op verzoek van minister Verhagen (Economische Zaken). De bewindsman trok het plan voor CO2-opslag onder Barendrecht terug vanwege de weerstand daar.
Volgens de motie neemt de provincie pas een definitief besluit na een dialoog met de bevolking. Ook mag er volgens de Groningse Staten geen koppeling meer zijn tussen ondergrondse CO2-opslag en een nieuwe kerncentrale.
De afgelopen weken keerden steeds meer noordelijke gemeenteraden zich tegen de plannen voor CO2-opslag. Ook de provincie Friesland is mordicus tegen. Drenthe twijfelt nog.