Binnenland

Nederlandse Taalunie viert 30-jarig bestaan

BRUGGE (ANP) – De Nederlandse Taalunie bestaat dertig jaar. De viering van jubileum heeft vrijdag en zaterdag plaats in de Belgische stad Brugge, waar vertegenwoordigers van landen waar Nederlands wordt gesproken bij elkaar komen voor topberaad. Verder staan er een taalfeest voor de jeugd, de lancering van een nieuwe website en de presentatie van de jaarlijkse Taalunie-krant Taalpeil op het programma. Bovendien verschijnt het ‘feestboek’ Nederlandse Woorden Wereldwijd van Nicoline van der Sijs.

17 November 2010 15:02Gewijzigd op 14 November 2020 12:33
Foto ANP
Foto ANP

Het topberaad in Brugge heeft als motto Nederlands Wereldtaal en heeft plaats op zaterdag. Bewindslieden uit Aruba, Curaçao, Nederland, Sint-Maarten, Suriname, Vlaanderen en Zuid-Afrika zullen zaterdag in een besloten bijeenkomst praten over onderlinge samenwerking op het terrein van het Nederlands en over samenwerking tussen Zuid-Afrika en de Nederlandse Taalunie. Ook zullen waarnemers uit Indonesië aanwezig zijn. Voor Nederland is minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) aanwezig.

De Taalunie hoopt dat tijdens de bijeenkomst afspraken worden gemaakt over samenwerking tussen de verschillende landen om gebruikers van de taal en mensen die Nederlands studeren overal ter wereld te ondersteunen. Dat zou kunnen door bijvoorbeeld de woordenschat van nationale variëteiten te beschrijven, literaire vertalingen te promoten en de studie van het Nederlands te bevorderen.

Het jongerenfeest dat zaterdagmiddag plaatsheeft zal worden opgeluisterd door de Belgische prinses Mathilde. Zij zal de nieuwe website dwvdnt.org officieel lanceren. Dwvdnt staat voor De Wereld Van De Nederlandse Taal. Volgens de Taalunie is de site „bedoeld voor een groot publiek, maar ten eerste voor mensen tussen de 14 en 18 jaar”.

Tijdens het jongerenfeest worden de winnaars bekendgemaakt van een wedstrijd waarin deelnemers een creatieve opdracht moeten uitvoeren van bekende Nederlanders en Belgen, zoals Eva de Roovere, Ronald Giphart, Roosbeef en Fokke & Sukke-medebedenker Bastiaan Geleijnse.

Zaterdag heeft ook de presentatie plaats van het boek Nederlandse Woorden Wereldwijd van taalkundige Nicoline van der Sijs. Het is het eerste woordenboek ter wereld waarin uitleenwoorden van één taal, het Nederlands, verzameld zijn. Het standaardwerk bevat ruim 17.560 trefwoorden die in 138 talen zijn aangetroffen in alle continenten. Het meest uitgeleende woord is ‘baas’, dat in 57 talen wordt gebruikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer