Atsma onderzoekt alternatieve vismigratie
DEN HAAG (ANP) – Hoe kunnen trekvissen als zalm, zeeforel en aal vanuit zee stroomopwaarts zwemmen zonder dat de schuiven in het Haringvliet op een kier worden gezet? Om antwoord op die vraag te krijgen laat staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) onderzoek doen, zo heeft hij woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Nederland besloot jaren geleden de schuiven op een kier te zetten in het zogenoemde Kierbesluit. Daardoor moest de vismigratie worden bevorderd, een doel dat is vastgelegd in het internationale Rijnverdrag. Op basis van het besluit investeerden landen stroomopwaarts al tientallen miljoenen euro’s in vistrappen en natuurlijke oevers.
Nederland heeft echter nog steeds ‘de voordeur’ niet op een kier gezet, omdat de gevolgen daarvan, zoals het ontstaan van brak water, geld kosten. In het regeerakkoord is afgesproken het Kierbesluit in te trekken.
In zijn brief refereert de staatssecretaris aan een advies van Deltacommissaris Wim Kuijken. Die heeft onderzocht hoe het eerdere besluit alsnog uitgevoerd kan worden. „Hiervoor zou echter wel een aanvullende rijksfinanciering van circa 6 miljoen euro benodigd zijn”, schetst Atsma het advies van de waterkenner. „Gezien het regeerakkoord is de discussie hierover echter niet opportuun.”
De Deltacommissaris heeft de bewindsman geadviseerd om aanvullend onderzoek te doen naar andere mogelijkheden van ‘visintrek op de rivier’. Dit wegens de internationale afspraken. Atsma gaat inderdaad bekijken of Nederland op een andere manier aan de internationale afspraken kan voldoen. „Hiervoor zal ik eerst de resultaten afwachten van de thans lopende monitoring van vismigratie zoals door Rijkswaterstaat regulier wordt uitgevoerd en waarvan het rapport in het voorjaar van 2011 verschijnt.”
Atsma ziet wel mogelijkheden. „Bij de beoordeling van de monitoringsresultaten zal ook aandacht worden besteed aan de intrek van vis uit zee via de Nieuwe Waterweg en het Hartelkanaal”, schrijft de CDA-bewindsman.