Economie

Beperkte groei bij FloraHolland

FloraHolland, de grootste bloemenveiling ter wereld, verwacht na een goed 2002 voor dit jaar slechts een geringe groei.

Redactie economie
7 May 2003 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

Vorig jaar steeg de omzet bij FloraHolland -dat in 2002 ontstond uit een fusie tussen de veilingen Holland uit Naaldwijk en Flora uit Rijnsburg- met 5 procent naar 1,9 miljard euro. De nettowinst van de coöperatie bedroeg 2 miljoen euro.

Voor dit jaar wordt een beperkte groei verwacht. Hoewel de veiling een groeidoelstelling heeft van 4 procent per jaar, zal dat in 2003 door een moeilijker markt niet lukken, aldus directeur J. Teelen dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

De veiling wil de komende jaren flink investeren in het verbeteren van de logistiek in de sector. „Belangrijk is dat er kortere doorlooptijden komen, zodat we vaker, vlugger en verser kunnen leveren”, aldus directeur Teelen.

FloraHolland met vestigingen in Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Venlo en Eelde heeft in Nederland een marktaandeel van 53,5 procent. Concurrent Aalsmeer -voor de fusie nog marktleider- zit nu op 45 procent. FloraHolland heeft bijna 11.000 kwekers die bloemen en planten leveren. Van hen komen er ruim 1900 uit het buitenland.

Bij de Nederlandse kwekers staan de resultaten onder druk, zo constateerde voorzitter C. Mostert van coöperatie FloraHolland gisteren. Wel valt het daarbij op dat er steeds grotere contrasten zijn. „Bij degenen die het goed doen, gaat het beter, terwijl degenen met problemen het nog moeilijker krijgen.”

Mostert noemde het opmerkelijk dat er vaker wordt samengewerkt door de kwekers. Voorheen werd dit vooral gedaan in familieverband, maar nu komen er ook steeds meer „puur zakelijke relaties” met collega’s. Door samen te werken kunnen er voordelen worden behaald op het gebied van bedrijfsomvang (schaalvergroting), financieringsvormen (gunstiger leningen en dergelijke) en afzet (dankzij een groter aanbod meer marktmacht en betere prijzen). Op FloraHolland wordt inmiddels zo’n 10 procent van de totale omzet al gerealiseerd door circa dertig clusters van kwekerijen.

De veilingvoorzitter vond het opvallend dat niet alleen de zogenaamde blijvers in de sector samenwerken, maar ook de wijkers. „Zij zoeken samenwerking bij de verkoop van kassen en grond, omdat dit gunstiger is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer