Provincie overstag voor gasopslag Bergermeer
HAARLEM (ANP) – Noord-Holland verzet zich niet langer tegen de ondergrondse gasopslag in het gebied Bergermeer. Dit bleek woensdag uit een brief die de provincie heeft gestuurd aan het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EZLI).
Noord-Holland steunde eind december vorig jaar de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo en Schermer nog in hun bezwaren tegen de gasopslag. Alkmaar, Heiloo en Schermer staakten in september hun verzet wegens tegemoetkomingen van het ministerie en exploitant Taqa. Ook de provincie heeft nu laten weten dat ze tevreden is over de compensatieregelingen die voor de regio zijn opgesteld. Alleen de gemeente Bergen verzet zich nog tegen de gasopslag.
De tegemoetkomingen van Taqa bestaan onder meer uit maatregelen om natuur- en milieuschade te voorkomen en een schaderegeling voor het geval aardbevingen plaatsvinden. Het ministerie heeft toegezegd dat de afslag van de A9 naar het Alkmaarse bedrijventerrein Boekelermeer versneld wordt aangelegd. Noord-Holland heeft ook meegewogen dat het project veel werkgelegenheid in de provincie oplevert.
Bergen blijft zich verzetten tegen de gasopslag. Vorige week nog riep de gemeente haar inwoners tijdens een informatieavond op hun zorgen over de gasopslag bij de overheid onder de aandacht te brengen. Bergen hoopt dat het project daardoor evenals de CO2-opslag in Barendrecht alsnog wordt afgeblazen. De gemeente maakt zich vooral grote zorgen over de kans op aardschokken. Volgens Bergen heeft het Rijk nooit onderzocht welke schade bevingen kunnen aanrichten en is er geen onderzoek gedaan naar alternatieve gasopslaglocaties.
In het Bergermeerveld moet de grootste gasopslag van Europa komen. Het plan past in de Nederlandse ambitie de gasrotonde voor Noord- en West-Europa te worden. Met het project is ongeveer 800 miljoen euro gemoeid.