Voorwaardelijke celstraf geëist tegen Jomanda
AMSTERDAM – Het openbaar ministerie heeft dinsdag in hoger beroep opnieuw twaalf maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen ”genezend medium” Jomanda vanwege de dood van actrice Sylvia Millecam in augustus 2001.
Justitie verwijt het medium dat zij de gezondheid van Millecam opzettelijk heeft benadeeld en haar in een hulpeloze toestand gelaten heeft.
Millecam leed aan borstkanker, constateerden artsen medio 1999. Haar werd een operatie aangeraden, waarbij de overlevingskansen werden geschat op 95 procent. Jomanda bracht de vrouw echter in contact met tal van alternatieve genezers, die allerlei experimentele therapieën op haar uitprobeerden.
Jomanda, die zichzelf paranormale gaven toedicht, hield Millecam verder voor dat niet de kankertumoren, maar haar borstprothesen het gezwel veroorzaakten. Daarbij zou slechts van een bacteriële infectie sprake zijn.
Door haar optreden heeft Jomanda Millecam een genezende behandeling in het reguliere circuit onthouden, stelt justitie. Gezien haar langdurige en intensieve manier van begeleiding valt Millecams dood haar toe te rekenen, aldus aanklager A. Kengen dinsdag.
Tegen twee artsen, Cees B. en Jos K., die eveneens terechtstaan voor de dood van Millecam, eiste justitie gisteren opnieuw voorwaardelijke celstraffen van respectievelijk vier en acht maanden. Ook deze artsen zeiden te betwijfelen of Millecam wel echt aan kanker leed.
Volgens justitie gingen zij compleet voorbij aan het feit dat meerdere ziekenhuizen deze diagnose bij Millecam stelden. Zij hadden, zo stelt het OM, als enige taak Millecam te wijzen op de ernst van haar situatie en haar te informeren over de mogelijke behandelingen en de redelijkerwijs te verwachten resultaten daarvan. In plaats daarvan gingen zij met de vegatest, de biotensor, acupunctuur en papimitherapie op zoek naar alternatieve diagnosen, waarvan de effectiviteit volgens justitie nog nooit was aangetoond.
De rechtbank oordeelde in juni vorig jaar dat beide artsen tekort waren geschoten in hun zorgplicht. Straffen vond de rechtbank echter overbodig, omdat de zaak pas acht jaar na Millecams dood voor de rechter werd gebracht en beide artsen ook al door de medische tuchtraad waren gestraft.
De rechtbank bestreed verder dat beide artsen Millecam in een hulpeloze toestand brachten. De actrice bleef tot het einde toe in staat zichzelf hulp te verschaffen, stelden de rechters vorig jaar. Jomanda ging volgens de rechtbank vrijuit. Het oordeel van professionele artsen had ze volgens de rechters nooit met haar alternatieve diagnostiek in diskrediet mogen brengen. Maar doorslaggevend is haar optreden in de keuzes die Millecam maakte volgens de rechters niet geweest.
Justitie stelde hoger beroep in tegen Jomanda’s vrijspraak. In de zaak van de twee artsen gingen beide partijen, zowel de artsen als het OM, in beroep. Morgen houden de advocaten van de verdachten hun pleidooi.