„Nederland leidde verzet tegen Europarlement”
BRUSSEL (ANP) – Nederland heeft zich van alle EU-lidstaten het meest „rabiaat” opgesteld in de stukgelopen besprekingen over de EU-begroting voor 2011.
Dat heeft D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy (D66) dinsdag gezegd. „Nederland leidde het verzet, het Verenigd Koninkrijk en Zweden volgden”, zei Gerbrandy. Hij baseert zich op informatie van een collega van de liberale fractie in het Europarlement, die bij de besprekingen met de lidstaten betrokken was.
Het Europarlement wilde zich neerleggen bij de eis van de EU-landen om de begroting voor 2011 met maximaal 2,9 procent te laten stijgen, maar verlangde in ruil een grotere rol bij de discussie over de financiering van de EU op langere termijn, waarbij gedacht wordt aan het invoeren van Europese belastingen. De lidstaten voelden daar niets voor.
Dat betekent dat de Europese Commissie nu een nieuwe begroting voor 2011 moet opstellen. Dat leidt tot maanden vertraging.
Gerbrandy vindt de opstelling van de lidstaten, Nederland voorop, „onbegrijpelijk”. „De huidige manier waarop de EU-begroting tot stand komt is volstrekt niet transparant.”. PvdA-Europarlementariër Thijs Berman deelt die mening en laakt eveneens de Nederlandse houding. „Hier wordt de invloed van de PVV duidelijk zichtbaar.”
Ook VVD-Europarlementariër Jan Mulder betwijfelt of de opstelling van de lidstaten verstandig is. „Ik moet hier nog eens goed over nadenken.”
De CDA-delegatie in het EP uit zich teleurgesteld over het uitblijven van een akkoord. Het parlement wilde een discussie openen om de gunstigste financiering van de EU-begroting op de langere termijn veilig te stellen, aldus CDA-begrotingswoordvoerder Esther de Lange. „Ik hoop dat de regeringsleiders tijdens hun top in december wel bereid zullen zijn deze discussie te starten.”
Europarlementariër Bas Belder (SGP) schaart zich volledig „achter het veto van de Nederlandse regering, die dit plan samen met het Verenigd Koninkrijk en Zweden heeft tegengehouden.” Volgens hem hebben de burgers van de lidstaten echt geen behoefte aan een nieuwe belasting, „laat staan een Europese belasting!”