Van Oeckelenorgel Akkrum in gebruik genomen
AKKRUM – In het Friese Akkrum is vorige week vrijdag het Van Oeckelenorgel in de hervormde kerk weer in gebruik genomen.
Het instrument is vanaf 1978 in vier fasen gerestaureerd. Het orgel, in klassieke stijl gebouwd, werd in 1856 door de 19e-eeuwse orgelmakersdynastie Van Oeckelen uit Glimmen (Gr.) vervaardigd.
Het tweeklaviers instrument met zestien registers en aangehangen pedaal is uniek in het oeuvre van Van Oeckelen. Het werd gebouwd in een overgangstijd naar een nieuwe stijl binnen het bedrijf. De classisistische stijl in directe navolging van orgelmaker Timpe werd meer en meer verlaten en er kwam een neobarokke stijl voor in de plaats: de orgels klonken luider en voller en de orgelkasten en het lofwerk werden verfijnder, de lijsten rijker geprofileerd en de kleurstelling werd hetzij houtimitatie of later rijtuigzwart met veel goud afgezet.
Het vorige orgel in de dorpskerk van Akkrum, dat in 1821 was gemaakt door J. A. Hillebrand uit Leeuwarden, werd door Van Oeckelen overgeplaatst naar de kerk van de gevangenis in Veenhuizen. Dit orgel had een loos rugpositief. De Akkrummers waren daar zo aan gehecht, dat ze Van Oeckelen vroegen om hetzelfde te doen met het nieuwe orgel. „Aan deze wens voldeed hij, want voor het Van Oeckelenorgel ontwierp hij een eenmalig frontconcept”, aldus Anne van den Berg, voorzitter van de restauratiecommissie in Akkrum.
Het orgel is vanaf 1978 in fasen gerestaureerd. Het begon in 1978, daarna volgden restauraties in 1983 en 2000. „Al die tijd is het orgel jaarlijks sober en doelmatig onderhouden door de restaurateur van dit orgel, orgelmakerij Mense Ruiter uit Zuidwolde (Gr.).”
Bij de laatste fase, die maart van dit jaar begon, is het hele orgel uit elkaar geweest. Die fase was nodig om het instrument voor de komende generaties te bewaren. „Een te lang uitstel van deze laatste fase zou tot gevolg hebben dat het rendement van de vorige restauratiefasen versneld zou afnemen”, aldus Van den Berg. Stef Tuinstra uit Bedum was de orgeladviseur voor de laatste fase.