Kerkenopurk.hyves.nl
Urk is de laatste tijd niet zo positief in het nieuws. De tragische moord op een 14-jarige jongen, aanstaande woensdag een jaar geleden, houdt de gemoederen nog danig bezig. Vrijwel alle media hebben aandacht besteed aan de omstandigheden waaronder het misdrijf werd gepleegd, inclusief details over de motieven van de dader. Waar weinig media over bericht hebben, is dat Urk zich de laatste jaren juist sterk heeft gemaakt voor een integraal jeugdbeleid. Er gebeuren op het voormalige eiland ook mooie dingen waaraan andere Nederlandse gemeenten een voorbeeld kunnen nemen.
Neem nu afgelopen zondag. In álle kerken in Urk –ieder weet dat die niet op twee handen te tellen zijn– is zondag in de preek aandacht besteed aan het gebruik van moderne media. De gereformeerde gemeente in Nederland, een vacante gemeente waar zondag geen predikant kon voorgaan, had ds. Westrate gevraagd om iets te schrijven dat na de preek is voorgelezen.
Helpende hand
Die gemeenschappelijke aandacht voor media kwam niet uit de lucht vallen, maar is onderdeel van een breed gedragen initiatief, het Kerkelijk Platform Jeugd. Een jaar geleden tekenden de gemeente Urk en de plaatselijke kerken een convenant over het jeugdbeleid. Doel is, zegt de gemeente, gezamenlijk te proberen de jeugd de helpende hand te bieden. ”Jeugd op Urk: onze zorg”, luidt het motto.
Elk jaar zal het platform Urkbreed een ander thema aan de orde stellen en voor 2010/2011 is dat het gebruik van moderne media. Het is Urkers wel toevertrouwd zo’n opdracht grondig aan te pakken. Dat bleek al op de eerste bijeenkomst van het platform, een conferentie over mediagebruik twee maanden geleden. Het publiek bestond uit meer dan honderd beleidsmakers. Vrijwel iedereen in Urk die professioneel iets met jongeren te maken heeft, was aanwezig: ambtsdragers uit al die kerken –van oud gereformeerd tot evangelisch–, vrijwel de voltallige gemeenteraad, de politie, medewerkers van de bibliotheek en de ggd enzovoort. Natuurlijk was ook het onderwijs present, van de peuterspeelzaal tot de visserijschool.
Tijdens de conferentie lieten ze zich uitgebreid voorlichten over nieuwe media. Uit twee lezingen en tien workshops verzamelden ze bagage om daar in het komende jaar de Urker jeugd mee toe te rusten. De kerkdienst van zondag is daar een gevolg van, evenals een bijeenkomst voor alle Urker catechisanten op 22 november.
Vorige week benadrukte ds. Kieviet op deze plaats hoe belangrijk goede contacten zijn tussen burgerlijke en kerkelijke gezagsdragers, tussen ‘Aäron’ en ‘Mozes’. Het convenant tussen het Kerkelijk Platform Jeugd en de gemeente Urk is daar een goed voorbeeld van. Logisch dat dat soepel loopt, zegt iemand, in een dorp waar 90 procent van de inwoners lid is van een van de kerken. Toch is het een compliment waard, gezien de kerkelijke breedte die het platform vertegenwoordigt. Het concept verdient navolging in andere plaatsen met veel kerkelijke inwoners.
Het platform heeft voor komende jaren thema’s zoals drankgebruik en seksualiteit op de agenda staan. Belangrijke onderwerpen, maar toch is het een goede keus om te beginnen met media. Dat zijn immers de kanalen waarlangs ook gif binnen kan druppelen dat later zo’n verwoestende uitwerking heeft. Kinderen zijn steeds vroeger actief op internet, zo bleek enkele weken geleden uit een Europese studie onder 23.000 jongeren, EU Kids Online. Binnen Europa is Nederland koploper: 78 procent van de jongeren tussen de 9 en de 16 jaar is actief op Hyves of heeft een verwant profiel. Reformatorische jongeren blijven hierin zeker niet achter, zo is algemeen bekend. Ook in Urk niet: bij een enquête onder een groep zondagsschoolleerlingen bleek dat van de 9- tot 11-jarigen slechts twee kinderen geen Hyvesprofiel hadden. En dat terwijl daar advertentiecampagnes circuleren die allerminst voor kinderogen bestemd zijn.
Uitzendinggemist.nl
Op diezelfde leeftijd zijn ze al goed bekend met sites als uitzendinggemist.nl. Dat is een killer in de gereformeerde gezindte, stelde iemand pas na een lezing. Urker jongeren vinden het overbodig om zo’n site weg te filteren, zeggen ze. Je kunt ’m immers goed en fout gebruiken? Op de vraag wat er dan voor foute dingen te zien zijn, antwoordt een jochie: „Ja, dá ga ’k nie zegguh…”
Mediaopvoeding is dus geen overbodige luxe en een geïntegreerde aanpak in zo’n hechte dorpsgemeenschap kan zeker vruchten afwerpen. Ouders halen hun kennisachterstand in en juist het gesprek in het gezin is van essentieel belang voor het bijbrengen van normbesef op jonge leeftijd. Vanuit de kerken zal er zeker op aangedrongen worden dat die normen gegrond zijn op Gods Woord. Door de kerkelijke verschillen leidt dat mogelijk tot uiteenlopende praktische adviezen, maar de grondtoon is dezelfde: mediagebruik is niet vrijblijvend en ieder is daarvoor verantwoording schuldig aan de God Die tegen Abraham zei: „Wandel voor Mijn aangezicht en zijt oprecht.” De overheid die zulke initiatieven steunt, mag zich de omschrijving van Paulus aanmeten: Gods dienares. Zo kan een dorp op een eiland toch een stad op een berg zijn.
Reageren aan scribent? welbeschouwd@refdag.nl