Buitenland

Hulpboot Gaza vast in Piraeus

ATHENE – Een schip met hulpgoederen voor Gaza is vrijdag in de Griekse havenstad Piraeus aangekomen. De opvarenden zouden tegen hun wil naar Piraeus zijn gebracht.

Buitenlandredactie
12 November 2010 21:37Gewijzigd op 14 November 2020 12:30
Foto EPA
Foto EPA

De Strofades IV, eigendom van een Griekse rederij, was vertrokken uit Libië, met aan boord een aantal activisten en functionarissen van de Libische havendienst.

Volgens de in Londen gevestigde liefdadigheidsorganisatie Road to Hope worden op het schip drie Libische havenfunctionarissen, zes Britten, twee Ieren, een Algerijn en een Marokkaan tegen hun wil vastgehouden.

Het schip lag in de Libische havenstad Derna. Woensdagavond lichtte de kapitein plotseling het anker om koers te zetten naar Griekenland. Volgens Road to Hope gebeurde dat nadat er een conflict met de Griekse reder was ontstaan.

De Griekse kustwacht, die met speciale eenheden aan boord is gegaan van de Strofades IV, meldde gisteren dat de zestien bemanningsleden en zeventien passagiers allen in goede gezondheid verkeren.

Road to Hope wilde hulpgoederen naar de Palestijnen in de Gazastrook brengen. In mei van dit jaar stuitte een gelijksoortige hulpactie op het ingrijpen van Israëlische commando’s. Negen Turkse activisten kwamen bij die operatie om het leven.

Israël stelde een blokkade voor de Gazastrook in nadat Hamas er in de zomer van 2007 de macht had gegrepen. Met de zeeblokkade wil de Israëlische regering voorkomen dat Palestijnse extremisten vanuit Libanon over zee van wapens worden voorzien.

De Palestijnse minister van Economie Hassan, Abu Libdeh, heeft gisteren geprotesteerd tegen de inzet van Palestijnse bouwvakkers bij de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen beschouwen de groeiende nederzettingen als een bedreiging voor hun gedroomde zelfstandige staat. Op het ogenblik werken ongeveer 21.000 Palestijnen in de Israëlische nederzettingen, in de bouw, landbouw of industrie.

„Het is volstrekt immoreel om in de nederzettingen te werken”, zei de minister, die fervent voorstander is van een werkverbod. Zo’n verbod is officieel ook van kracht. Op overtreding staat maximaal 10.000 euro boete en vijf jaar cel, maar de wet wordt nauwelijks gehandhaafd. Abu Libdeh zei dat dit gaat veranderen als de arbeiders ander werk kunnen krijgen. Om dat te realiseren heeft de Palestijnse regering in mei een investeringsfonds opgericht, dat bouwwerken en Palestijnse werkgevers moet ondersteunen. Internationale steun voor dit fonds bleef nog uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer