Muziek tekent herdenking bevrijding
Popmuziek, officiële bijeenkomsten met kranslegging en toespraken, een defilé van veteranen en een klassiek concert vormden maandag de ingrediënten van Bevrijdingsdag 2003.
De nationale viering van 5 mei begon maandagochtend in de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem met verschillende sprekers. „Je kunt geen vrijheid vieren als er sprake is van angst of een gebrek aan voedsel. Vrijheid op een lege maag gedijt niet,” zei minister-president Balkenende in zijn toespraak. Volgens de premier moeten de zwakkeren in onze samenleving „waar mogelijk” worden ontzien. „In Nederland mag niemand gebrek lijden,” zo vond hij.
Dr. A. Rinnooy Kan, lid van de raad van bestuur van de ING Groep, riep in zijn 5-meilezing de rijke westerse landen ertoe op de armste landen meer kansen te geven op de wereldmarkt. Volgens hem wordt onze economie nu nog te veel geregeerd door eigenbelang. „We moeten durven een deel van onze welvaart in te leveren,” aldus Rinnooy Kan in Haarlem. Hij zei het schrijnend te vinden dat nog altijd meer dan een miljard wereldburgers elke dag moet rondkomen van minder dan 1 dollar.
Na de bijeenkomst in de kerk verplaatste de viering zich naar de Grote Markt in Haarlem. Daar hadden ’s middags presentaties en discussies plaats rond het thema ”Vrijheid is niet te koop”. Later traden er muziekgroepen en koren op.
Bevrijdingsdag werd ’s avonds afgesloten met het 5-meiconcert in Amsterdam. Het Radio Symfonie Orkest verzorgde een optreden. Koningin Beatrix en premier Balkenende woonden het concert bij. Duizenden mensen hadden zich op de kades en in bootjes rond het podium in de Amstel verzameld.