Binnenland

Gemeenten aan de slag met overlast coffeeshop

RIJSWIJK (ANP) – Tien gemeenten kregen in augustus geld van de centrale overheid voor proefprojecten tegen overlast door coffeeshops. In totaal gaat het om een bedrag van 3,3 miljoen euro. Eindhoven (645.000 euro) bracht woensdag als eerste gemeente concrete voorstellen naar buiten die onder meer voorzien in het omvormen van coffeeshops tot clubs die namens en voor klanten wiet telen.

11 November 2010 09:55Gewijzigd op 14 November 2020 12:28

Wat doen de andere gemeenten? Hieronder een inventarisatie van hun (voorlopige) plannen.

Amsterdam (233.000 euro): Amsterdam brengt in kaart welke factoren eraan bijdragen dat een coffeeshop voor overlast zorgt. Dat verschilt namelijk per coffeeshop en per buurt. Op basis van de resultaten wordt besloten welke proef wordt gedaan. De hoofdstad denkt in elk geval aan een coffeeshop waar klanten hun wiet ter plekke moeten oproken (”rook-inn”) of waar ze juist alleen maar softdrugs kunnen afhalen (”take-away”).

Lelystad (maximaal 143.000 euro): In Lelystad is de komst van de eerste coffeeshop aanstaande. Dat betekent natuurlijk niet dat de hoofdstad van Flevoland momenteel is gevrijwaard van drugsoverlast. Het geld zal onder meer worden gebruikt om de overlast voor en na de vestiging van de coffeeshop te onderzoeken.

Arnhem (75.000 euro): Arnhem gebruikt het geld om de overlast aan te pakken die vijf coffeeshops in Arnhem-noord veroorzaken. De coffeeshops zitten op een steenworp afstand van elkaar. Klanten zorgen er voor drukte en overlast, onder meer door lukraak auto’s te parkeren. In de buurt van de coffeeshops komt een speciale politiepost.

Leeuwarden (150.000 euro): Leeuwarden wil met het geld twee zogenoemde ”buurtgastheren” inzetten. Zij zullen op bepaalde tijdstippen in de buurt van coffeeshops te vinden zijn om de rust in de buurt te bewaren. Leeuwarden komt binnen een week of twee met een concreet plan voor de besteding van het geld, kondigde burgemeester Crone woensdag aan.

Maastricht (maximaal 1.088.000 euro): Maastricht kreeg 1 miljoen euro om voorbereidingen te treffen voor het weren van buitenlanders uit coffeeshops. Of dat allemaal doorgaat, hangt af van een spoedig verwachte uitspraak van het Europees Hof in Luxemburg in een proefproces tegen een coffeeshop. Daarna moet de Raad van State er nog over beslissen. Maastricht verwacht een positieve uitkomst.

Heerlen (192.000 euro): Heerlen richt zich op het aanpakken van de verkeersproblemen die vooral door Duitse drugstoeristen rond de drie lokale coffeeshops worden veroorzaakt. Er worden onder meer twee bijzondere opsporingsambtenaren ingezet die zich hiermee fulltime gaan bezighouden.

Kerkrade (163.000 euro): Kerkrade gaat onder meer in kaart brengen of en in welke mate sociaal kwetsbare jongeren in drugshandel en -productie een aantrekkelijk alternatief zien. De Limburgse gemeente richt zich verder op de aanpak van illegale verkooppunten.

Bergen op Zoom en Roosendaal (616.000 euro): Deze twee Brabantse gemeenten trekken samen op. Zij zijn onder meer bezig plannen te ontwikkelen om buitenlandse drugstoeristen duidelijk te maken wat wel en niet kan op het gebied van softdrugs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer