Binnenland

Ruitengooier Noordeinde wilde Beatrix spreken

DEN HAAG (ANP) – De 21-jarige Abdel M. die vorig weekeinde veertien ruiten van paleis Noordeinde in Den Haag ingooide, wilde de aandacht van koningin Beatrix trekken. „Ik wilde graag een gesprek voeren met Hare Majesteit”, zei M. woensdag tegen de politierechter in Den Haag. Waarom hij het staatshoofd wilde spreken, is onduidelijk gebleven. De rechter veroordeelde hem tot vier weken gevangenisstraf, waarvan twee weken voorwaardelijk.

10 November 2010 17:38Gewijzigd op 14 November 2020 12:28
Een man heeft in de nacht van zaterdag op zondag elf ruiten van Paleis Noordeinde ingegooid. Foto ANP
Een man heeft in de nacht van zaterdag op zondag elf ruiten van Paleis Noordeinde ingegooid. Foto ANP

Verder moet M. de volledige schade van ruim 13.000 euro aan het monumentale werkpaleis van koningin Beatrix betalen. Ook legde de rechter hem een proeftijd van twee jaar op voor „zware vernieling van een gebouw met grote historische en symbolische waarde”.

M. ging niet in op de vraag waarom hij de koningin wil spreken. „Misschien dat ik daar later over zal praten”, zei hij. Ondanks zijn arrestatie wil M. nog altijd graag een gesprek met de koningin. „Een brief duurt te lang, die beantwoordt ze toch niet.”

Abdel M. zocht volgens het Openbaar Ministerie (OM) al diverse keren contact met koningin Beatrix en hij stond al eens bij de poort van paleis Huis ten Bosch.

Een geldboete alleen was voor het OM onvoldoende straf vanwege de maatschappelijke onrust die M. met de vernieling veroorzaakte. Het OM eiste daarom een gevangenisstraf gelijk aan de celstraf die de rechter M. uiteindelijk ook oplegde. De Zeistenaar reageerde verbaasd op dit vonnis. „Moet ik nu de cel in voor een paar ruitjes?”, vroeg hij de rechter. Zelf vindt hij een geldboete meer dan genoeg.

M. woont nog bij zijn ouders in Zeist en heeft, zo bleek tijdens de zitting, geen werk of dagbesteding. Het is voor hem dan ook „een hele hoop geld” om terug te moeten betalen.

De rechter liet weten zich vooral zorgen te maken over de beweegredenen van M. om contact te willen met de koningin. Ook het eventuele herhalingsgevaar, dat blijkt uit de nog altijd bestaande wens van M. om het staatshoofd te spreken, baart de rechter zorgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer