NASA maakt haarscherpe beelden van komeet
De onbemande sonde Deep Impact van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vorige week tijdens missie Epoxi haarscherpe beelden gemaakt van de komeet Hartley 2. Het ruimtevaartuig benaderde de vuile sneeuwbal van steen en ijs tot een afstand van 700 kilometer.
De geiserachtige erupties vanuit het hart van de komeet vormen een lange staart die bestaat uit groenachtige gassen –zoals giftig cyanide– en stof. „We hielden onze adem in toen we zagen hoe dicht de sonde de komeet naderde. We zijn zeer benieuwd welke ontdekkingen voor ons in het verschiet liggen”, aldus Michael A’Hearn, astronoom bij de universiteit van Maryland en betrokken bij het project Epoxi.
De komeet bewoog tijdens de waarnemingen met een snelheid van 46.000 kilometer per uur door de ruimte op een afstand van bijna 40 miljoen kilometer van de aarde, de kleinste afstand sinds eeuwen.
Hartley 2 is vernoemd naar de nu 63-jarige Britse astronoom Malcolm Hartley, die de komeet voor het eerst spotte terwijl hij werkzaam was voor het Siding Spring Observatory in Australië.
Zie ook:
www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?media_id=26429521
www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?media_id=26383601