Elf doden bij ontruimen kamp West-Sahara
ALGIERS/AL-AYOUN (ANP/EFE) – Bij de ontruiming van een tentenkamp niet ver van de hoofdstad van de Westelijke Sahara, Al-Ayoun, zijn maandag elf doden en zevenhonderd gewonden gevallen. Daarnaast zijn er 150 mensen verdwenen tijdens de inval van Marokkaanse militairen en politieagenten.
Dat meldde dinsdag de beweging die al sinds 1973 voor een onafhankelijke Westelijke Sahara strijdt, het Frente Polisario (Volksfront voor de Bevrijding van Sagu¡a al-Hamra en R¡o de Oro), vanuit Algiers. Het gebied werd in 1975 door Marokko ingelijfd. In 1991 sloot het front een wapenstilstand met Marokko. Onderhandelingen tussen de partijen hebben nog niets opgeleverd.
De twee partijen spreken elkaar dinsdag en woensdag bij New York onder auspiciën van de VN over hoe het verder moet. De dialoog Marokko- Polisario liep in 2007 helemaal vast. Deelnemers van de VN vrezen dat het tijdstip van de ontruimingsactie deze gesprekken overschaduwt. Polisario eist al lange tijd een referendum waarin de oorspronkelijke bewoners zich over onafhankelijkheid kunnen uitspreken. Marokko wil enkel over beperkte autonomie praten.
Het tentenkamp, Gdaim Izik, werd bevolkt door circa 20.000 ontheemde mensen die zich gediscrimineerd voelen door het Marokkaanse bestuur. Het was sinds vorige maand het grootste protest tegen het Marokkaanse gezag in lange tijd. Het geweld sloeg maandag over van Gdaim Izik naar de straten van de hoofdstad Al-Ayoun. De spanning is daar deze week hoog opgelopen.
De Marokkaanse autoriteiten spreken de lezing van Polisario over de ontruiming tegen. Ze lieten weten dat er slechts één burger is omgekomen, door een verkeersongeval. Bij de geweldplegingen zouden wel vijf Marokkaanse politieagenten zijn gedood. Het kampement was in Marokkaanse ogen een anarchie geworden waar criminelen burgers terroriseerden en vasthielden.
De Marokkaanse media hebben de ontruiming dinsdag over het algemeen uitbundig verwelkomd. Ze spreken van het noodzakelijke herstel van de orde. Sommige bladen plaatsen echter kritische kanttekeningen bij het ingrijpen. De krant L’ Economiste vraagt zich bijvoorbeeld af „waarom de leiders de storm niet zagen aankomen? In de provincies van het zuiden (Westelijke Sahara) voltrekt zich een drama omdat de deur voor anti-Marokkaans activisme wijd is opengezet.”