Celstraffen geëist voor handel in afval
ZWOLLE (ANP) – Tegen vier familieleden uit Deventer zijn dinsdag voor de rechtbank in Zwolle celstraffen tot achttien maanden geëist voor het illegaal inzamelen van afgedankt wit- en bruingoed. Het afval is volgens het openbaar ministerie uitgevoerd naar onder meer Ghana.
Uit onderzoek is volgens de officier van justitie gebleken dat de drie broers A. en neef Salih D. op grote schaal afgedankte wasmachines, koelkasten en televisietoestellen inzamelden bij elektronicazaken in het land. Ze bezaten daarvoor niet de benodigde vergunningen. De spullen werden via Amsterdam door derden naar Afrika verscheept en daar gedumpt.
Het OM sprak bij de aanhouding van het viertal in maart 2009 nog van een criminele bende die op grote schaal de afval liet verschepen. Van een criminele organisatie maken deze verdachten echter geen deel uit, zei de officier nu. Ook is hen de uitvoer naar het buitenland niet ten laste gelegd. De verdachten die de spullen daadwerkelijk verscheepten, staan later nog terecht.
De hoogste straf eiste het OM tegen Özer A. Hij wordt ook verdacht van het witwassen van geld. Volgens zijn advocate had Özer vorig jaar tegen zijn zin zijn ‘fifteen minutes of fame’. Volgens diverse landelijke media was hij lid van een criminele organisatie die jarenlang tonnen afval had verscheept en daar kapitalen mee had verdiend. „De dagvaardingen zijn me daarom tegengevallen. Export op grote schaal naar het buitenland, een criminele bende, jarenlang sjoemelen, tienduizenden kilo’s verscheept: hierover wordt met geen woord gerept.” Volgens de verdediging hebben de mannen slechts zes maanden lang afvalstoffen verzameld zonder dat ze daarvoor de juiste vergunningen hadden.
Salih D., vroeg zich af waarom hij in het beklaagdenbankje zat. „Ik zit hier terwijl andere mensen het spul naar het buitenland hebben vervoerd. Horen zij hier nou te zitten of ik?” De vier verdachten leven van een uitkering maar bezitten wel meerdere panden in Deventer. Ook leiden ze opvallend genoeg alle vier aan schizofrenie. „Een familiekwaal”, zei een van hen.
De rechtbank doet op 23 november uitspraak.