Nieuwe blokkade Greenpeace kerntransport
DANNENBERG (ANP) – Milieuorganisatie Greenpeace heeft maandag in het Duitse Dannenberg een nieuwe blokkade opgeworpen tegen het kernafval dat vanuit Frankrijk naar het Duitse Gorleben wordt gebracht. Actievoerders hebben een vrachtwagen vastgezet op een kruispunt in de gemeente Dannenberg waarlangs het afval moet worden vervoerd, liet de Nederlandse campagneleidster kernenergie Ike Teuling maandagavond weten.
Teuling verwacht dat de vrachtwagen met daarin enkele milieuactivisten het transport ongeveer een etmaal kan tegenhouden. Volgens haar heeft de politie het kruispunt afgezet. De vrachtwagen met daarop de tekst ‘Kernenergie is een doodlopende weg’ is in het wegdek verankerd. Het transport heeft een vergunning voor een bepaalde route. Het kan niet overal langsrijden vanwege de gevaarlijke lading.
In totaal blokkeren ongeveer 1500 activisten, onder wie lokale boeren in tractoren, de route. De politie maakt zich op voor een schoonveegactie.
De autoriteiten laden momenteel het afval over vanuit treinwagons op elf vrachtwagens, die het laatste stuk van 20 kilometer naar een zoutkoepel in Gorleben moeten afleggen. Daar wordt het kernafval opgeslagen. Ze verwachten rond middernacht klaar te zijn.
De trein met kernafval vertrok vrijdag vanuit Frankrijk. Demonstranten blokkeerden zondag de rails bij de plaats Hitzacker, ten zuidoosten van Hamburg. De politie raakte slaags met de honderden activisten en verwijderde hen van het spoor.
Het is het elfde transport van nucleair afval vanuit Frankrijk naar Gorleben in dertig jaar tijd. Het protest tegen de opslag van kernafval in Duitsland is toegenomen sinds de Duitse regering in september aankondigde dat de zeventien kerncentrales in het land twaalf jaar langer energie zullen produceren.
Greenpeace wil dat alle kerncentrales worden gesloten. Volgens de organisatie is er genoeg windenergie, zonne-energie en waterkracht om in onze energiebehoefte te voorzien. Het afval dat naar Gorleben wordt vervoerd, is volgens Teuling nog 240.000 jaar radioactief. Zij spreekt van een zeer gevaarlijk transport, dat elf keer de hoeveelheid radioactief materiaal vervoert dan bij de ramp in 1986 in Tsjernobyl is vrijgekomen. Ook komt er volgens de milieubeweging straling uit de containers, die kankerverwekkend kan zijn.
Greenpeace heeft liever dat het afval bovengronds wordt opgeslagen dan ondergronds zoals in Gorleben. In het Duitse Asse dreigt het grondwater vervuild te raken door lekkende vaten met radioactief afval in een stilgelegde zoutmijn.