Lastpak mag uit wijk gezet
DEN HAAG – Rechters moeten mensen die in een bepaalde wijk grote overlast veroorzaken een gebiedsverbod voor maximaal twee jaar kunnen opleggen, vindt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.
Hij dient daartoe deze week een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer. Het voorstel is bedoeld om overlast, geweld en criminaliteit in wijken tegen te gaan.
Opstelten wil rechters de mogelijkheid geven om overlastplegers vanaf de leeftijd van 12 jaar te verbieden om in of bij bepaalde gebouwen te komen, of in een bepaalde straten of in een bepaalde wijk. Een en ander kan ook nader gepreciseerd worden met bepaalde tijdstippen, dagen of data.
De vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen worden opgelegd bij een geweldsdelict, maar ook bij lichtere vergrijpen die de rechtsorde schaden. Het gaat dan bijvoorbeeld om strafbare samenscholing, hinderlijk gedrag op de weg en bij gebouwen of openlijk drank- of drugsgebruik.
Ook kan de rechter bepalen dat een overlastgever geen contact meer mag hebben met bepaalde personen of instellingen, dat hij geen telefoontjes meer mag plegen, aanbellen of langslopen.
Houdt de dader zich niet aan de door de rechter opgelegde maatregel, dan belandt hij alsnog achter de tralies. Voor elke misstap krijgt hij vervangende hechtenis.
Onder het vorige kabinet werd al gewerkt aan de mogelijkheid om lastpakken vaker en langer uit een buurt te weren bij overlast, agressie, geweld of criminaliteit. Een wijkverbod kan nu al worden opgelegd als voorwaarde bij een voorwaardelijke celstraf.
Straks is het gebiedsverbod ook mogelijk als aparte maatregel of naast een boete, taakstraf of celstraf en kan zo’n verbod na de rechterlijke uitspraak direct ingaan.
Bij de handhaving van de opgelegde maatregel speelt de politie een belangrijke rol. Behalve met toezicht door opsporingsambtenaren kan de naleving van de maatregel bevorderd worden door aangifte door eigenaren, beheerders, buurtbewoners en andere direct betrokkenen.
Overtredingen van de maatregel, bijvoorbeeld van het contactverbod, kunnen met allerlei hulpmiddelen worden vastgesteld, bijvoorbeeld door nummerregistratie en mobiele telefoons met camera.