Kritiek Raad van State op bouw woning Noordgouwe
DEN HAAG – De Raad van State vraagt zich sterk af of een omstreden woningbouwplan in Noordgouwe op Schouwen-Duivenland wel tussen de andere woningen aan de Zuid-Bosweg past.
In een voorlopige uitspraak uitte de Raad donderdag kritiek op het bestemmingsplan voor een grote nieuwbouwwoning op een perceel tussen Zuid-Bosweg 11 en 13 in Noordgouwe, een dorp met zo’n 800 inwoners tussen Zierikzee en Brouwershaven. De Raad vindt dat de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland niet voldoende rekening heeft gehouden met de negatieve gevolgen van het plan voor het woon- en leefklimaat van buurman en bezwaarmaker A. van der Cingel.
Het plan biedt ruimte voor een zijgevel van 18 meter lang en 4 meter hoog, op een meter afstand van het perceel van Van der Cingel. De schuine dakkap mag 8,5 meter hoog worden. De Raad van State vindt dat de gemeenteraad ten onrechte aan de belangen van Van der Cingel is voorbijgegaan.
Van der Cingel tekende eerder al bezwaar aan bij de gemeente Schouwen-Duiveland. Hij vind dat er sprake is van gebrek aan bestuurlijke integriteit, omdat de architect als gemeenteraadslid ook betrokken is geweest bij het bestemmingsplan. Dat zou volgens hem wijzen op onaanvaardbare belangenverstrengeling.
De gemeente Schouwen-Duiveland verklaarde zijn bezwaren echter ongegrond. „Wij zijn van mening dat de architect correct en integer heeft gehandeld en dat er geen sprake is van een verboden handeling zoals bedoeld in artikel 15 van de Gemeentewet”, zo stelde de gemeente.
De architect van de omstreden woning is gemeenteraadslid voor de SGP E. van den Bos. Die stelt dat hij niets onoorbaars heeft gedaan. Als raadslid was hij niet actief betrokken bij de besluitvorming rond het bestemmingsplan, zei hij.
Van der Cingel vindt dat Van den Bos wel een dubbele pet op had. „Van den Bos is ook bij de commissievergaderingen geweest en bovendien kon hij zijn fractiegenoten beïnvloeden. Ik heb geen bewijzen dat dat is gebeurd, maar Van den Bos heeft wel degelijk de schijn tegen.”
De Raad van State gaat in de tussenuitspraak niet in op de betrokkenheid van het SGP-raadslid, maar zet wel vraagtekens bij de besluitvorming rond het bouw- en bestemmingsplan. De Raad was er donderdag niet van overtuigd dat er één kleinere, of twee kleinere woningen op het perceel gebouwd kunnen worden, zoals de architect en de stedenbouwkundige hebben beweerd.
Volgens bezwaarmaker Van der Cingel kan de nieuwe woning op een bouwvlak van 200 vierkante meter best kleiner. „Maar de architect en de stedenbouwkundige van de gemeente zeggen dat een kleinere woning op die plek niet kan. Ik heb werkelijk nog nooit gehoord dat een architect geen kleinere woning zou kunnen bouwen”, aldus Van der Cingel vorige week tijdens de spoedprocedure.
De Raad van State behandelt later dit jaar of begin 2011 de bodemprocedure.