Binnenland

Doek dreigt te vallen voor lijn 112

HUIZEN – Marianne Visser weet niet wat ze moet beginnen als lijn 112 van Huizen naar Amersfoort wordt opgeheven. „Mijn zoon Wouter van veertien volgt leerwegondersteunend onderwijs op de Guido de Brès en ik kan hem niet alleen laten gaan. We praten al over verhuizen.”

4 November 2010 16:01Gewijzigd op 14 November 2020 12:23
Foto ANP
Foto ANP

Maandag nemen Provinciale Staten van Noord-Holland in Haarlem een definitieve beslissing over buslijn 112 die van Huizen naar Amersfoort rijdt. Gedeputeerde Staten (GS) lijken vastbesloten de enige busverbinding tussen Amersfoort en de gemeente in het Gooi te laten vervallen, Ondanks tal van acties waaronder Kamervragen, een burgerpetitie en een verzoek van de gemeente Huizen lijkt er geen kans dat ‘112’ blijft rijden.

Van buslijn 112 wordt intensief gebruik gemaakt door forenzen en scholieren die reformatorisch of speciaal onderwijs in Amersfoort volgen. De bus rijdt uitsluitend in de ochtend- en avondspits.

Marianne Visser moet er niet aan denken dat de buslijn wordt opgeheven. „Mijn zoon Wouter kan nu toe met die ene busverbinding, waardoor hij met een uur op school is. Straks doet hij er ruim anderhalf uur over.”

Maar de extra reistijd is nog te overkomen. „Straks moet hij met de bus naar Bussum, dan met de trein naar Amersfoort en dan nog met de bus of de fiets. Voor Wouter is dat teveel. Hij moet wennen aan het kopen van een treinkaartje. En als de trein vertraging heeft weet hij niet wat hij moet doen.”

Na de zomer gaat er waarschijnlijk een tweede zoon, Maarten, naar de Guido de Brès. „Die willen we ook op school in Amersfoort hebben. Maar hoe dat moet? Mijn man en ik hebben het er al over gehad dat we in het uiterste geval maar naar Amersfoort moeten verhuizen. We wonen sinds 1984 met plezier in Huizen en mijn man heeft hier zijn werk, maar onze kinderen moeten toch op een school zitten waar ze op hun plek zijn?”

Het Huizer SGP-raadslid Bource maakte in september in een brief bezwaar tegen het opheffen van de lijn, maar volgens GS stond er geen bezwaarmogelijkheid meer open. Daarop begonnen hij en gedupeerden een handtekeningenactie tegen het schrappen van buslijn 112. De petitie werd half oktober overhandigd aan leden van GS die een bezoek aan Huizen brachten.

Ook de gemeente Huizen tekende in een brief protest aan tegen het schrappen van de lijn. „Hiermee verdwijnt een druk bezette lijn, die niet alleen door scholieren, maar ook door forenzen wordt gebruikt. Het is tevens de enige busverbinding vanuit Huizen/Blaricum naar Amersfoort CS. Dit vinden wij een onwenselijke situatie.”

SGP’er Dijkgraaf stelde Kamervragen over het wegvallen van de buslijn. Aan de toenmalige ministers van Verkeer en Waterstaat en Onderwijs, respectievelijk Eurlings en Rouvoet, vroeg hij wat „de consequenties van het opheffen van deze lijn zijn voor reizigers, en in het bijzonder voor scholieren, vanuit het oogpunt van kosten, reistijd, verkeersveiligheid en dergelijke.”

GS geven geen krimp. Men blijft op het standpunt staan dat „het laten vervallen van buslijn 112 een resultaat is van de recente aanbesteding van de busconcessie Gooi- en Vechtstreek.” De busverbinding Gooi-en Vechtstreek is na een aanbestedingsprocedure aan Connexion gegund. GS hebben bij het conceptprogramma van eisen besloten „om lijn 112 niet verplicht” op te nemen. Connexion kon meer doen dan werd gevraagd, maar heeft dat niet gedaan. Lijn 112 is niet in de offerte aangeboden. „Lijn 112 is een spitsdienst en dat zijn in principe dure ritten. Heen zitten ze misschien vol, maar terug zijn ze leeg. Dat kost te veel in een tijd van bezuinigen”, aldus een woordvoerder van Connexion.

Bovendien stellen GS dat de busverbinding „een specifieke scholierenlijn is, gericht op een bijzondere groep scholieren. Er zijn in Huizen goede scholen en als mensen voor reformatorisch onderwijs kiezen moeten ze dat zelf maar regelen”.”

Statenlid Kardol (CU) vindt deze argumentatie niet kloppen. „Dat is een oneigenlijk argument. Als reizigers bij de halte staan moet je ze meenemen. Je vraagt als overheid niet waarom ze mee reizen en wijst ze vervolgens af omdat ze naar een specifieke school willen. Naar mijn overtuiging is hier de vrijheid van onderwijs in het geding.”

Voor Kardol is het laatste woord over de zaak nog niet gezegd. Maandag brengt hij een motie in om lijn 112 na juli 2011 alsnog te handhaven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer