Gezondheid

Kabinet wil 24-uurs verloskundige centra

DEN HAAG/UTRECHT – Het kabinet gaat nog dit jaar ziekenhuizen aanwijzen die 24 uur per dag verloskundige zorg moeten bieden.

Wetenschapsredactie
4 November 2010 11:39Gewijzigd op 14 November 2020 12:23
Foto ANP
Foto ANP

Dat stelt minister Schippers van Volksgezondheid in een bericht in de Volkskrant van donderdag. Zij reageert daarmee op een studie van Utrechtse onderzoekers waarvan de resultaten woensdag werden gepubliceerd in The Britisch Medical Journal.

De minister borduurt in haar reactie voort op de belangrijkste aanbeveling die deel uitmaakt van een advies dat in januari dit jaar werd uitgebracht door een in 2008 ingestelde stuurgroep verloskundige zorg onder leiding van de hoogleraar publieke gezondheidszorg dr. J. van der Velden, verbonden aan het UMC St Radboud in Nijmegen. In de stuurgroep zaten zowel gynaecologen als verloskundigen.

Schippers zegt niet aan hoeveel ziekenhuizen ze denkt, maar de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen stelt in het bericht voor 24-uurs verloskundige zorg aan te bieden in 62 ziekenhuizen. De betreffende ziekenhuizen moeten dan de klok rond een verloskundig team paraat hebben staan.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) kritiseert overigens het gisteren gepubliceerde Utrechtse onderzoek naar babysterfte.

De onderzoekers stellen op grond van een analyse van 38.000 geboortes in de regio Utrecht dat bij een bevalling die begint in de eerste lijn onder leiding van een verloskundige de kans op babysterfte ruim twee keer hoger is dan bij hoog-risico bevallingen die in de tweede lijn beginnen onder leiding van een gynaecoloog.

KNOV-voorzitter mevrouw Angela Verbeeten is niet blij met de Utrechtse studie. Ze stelde gistermiddag voor BNR-nieuwsradio dat de onderzoekers de verloskundige zorg in de eerste lijn willen afschaffen en dat ze „stratetisch-politieke doeleinden” nastreven.

Zowel onder verloskundigen als gynaecologen leeft het besef dat de samenwerking moet worden verbeterd. Daarvoor zijn volgens Verbeeten al diverse maatregelen in gang gezet. Zij spreekt van een „verlovingstijd waarin prachtige dingen gebeuren.”

„Dat zie je ook in de nieuwste cijfers die in deze studie nog niet zijn meegenomen. Lag de babysterfte in Nederland in 2005 nog op tien per duizend baby’s, inmiddels is deze gedaald naar 9,5 in 2008 en we zakken richting 9. In de betere landen in Europa schommelt de sterfte tussen de 6,5 en 9 per duizend geborenen.”

Hoogleraar verloskunde in het AMC Ben Mol stelde donderdagmorgen in Trouw te vrezen dat de nieuwe studie al snel de indruk wekt dat thuisbevallen onveilig is. „Dat is echter pertinent onjuist. Ongeruste vrouwen die kiezen voor het ziekenhuis lopen daar niet minder risico dan thuis. Ongeruste vrouwen die kiezen voor het ziekenhuis lopen daar niet minder risico dan thuis. Eerder meer, want de kans op een overbodige keizersnee ligt er een stuk hoger dan thuis.”

Het onderzoek schiet volgens Mol statistisch tekort. Ook is de sterfte in de tweede lijn opvallend laag, waardoor de eerste lijn al snel ongunstig afsteekt. Of de conclusies voor de rest van Nederland overeind blijven, betwijfelt Mol.

Bekijk de volledige studie (engels)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer