„We zien hier mensen groeien en bloeien”

Hanna zaagt planken voor een dierenhok. „’t Gaat goed, man”, reageert haar baas. Ze kijkt verstoord op. „Ik ben een vrouw, hoor.”

Evert van Dijkhuizen
4 November 2010 07:59Gewijzigd op 14 November 2020 12:23
Hanna van Prooijen woont én werkt op de Veenhoeve in Ederveen. Foto RD
Hanna van Prooijen woont én werkt op de Veenhoeve in Ederveen. Foto RD

Investeren in het welzijn van zijn gasten, dat motiveert de 58-jarige beheerder Egbert Brinks van zorgboerderij de Veenhoeve in Ederveen. „Het grootste deel van de dag draaien mijn vrouw en ik dienst; daarmee besparen we flink op extern zorgpersoneel. Dat geld steken we in faciliteiten. Alle bewoners hebben een eigen kamer van 25 vierkante meter. Dat is meer dan het gangbare.”

Brinks en zijn vrouw deden beiden ervaring op in de gehandicaptenzorg. Hun droom was een eigen zorgboerderij. In 2007 deed die mogelijkheid zich voor, in een nieuwbouwwijk in Ederveen. „Er staat hier van alles: starterswoningen, zorgwoningen, bungalows. Wij zitten in het rijtje van de rijken.”

Gedreven vertelt de beheerder over zijn aanpak. „Korte lijntjes, daar houd ik van. Heb je een probleem, dan wordt het vandaag opgelost.” Hij wijst naar de tussendeur in de centrale huiskamer die toegang geeft tot het woongedeelte van de familie Brinks. „Er zit bewust geen slot op. Het nadeel is dat we 0 procent privé hebben.”

Goede faciliteiten, dáár gaat Brinks voor. „Als iemand een badlift of een douchestoel nodig heeft, dan komt-ie er. Niks is ons te gek. Mensen moeten het naar hun zin hebben. Daarom mogen ze allemaal hun eigen kamer stofferen en naar eigen smaak inrichten.”

Van de tien bewoners werken er zes buiten de deur, de anderen vinden hun dagbesteding op de Veenhoeve. „Zelf ben ik geen directeur maar meewerkend voorman”, benadrukt Brinks. „Ook dat spaart geld uit.” De bewoners betalen 660 euro per maand aan kost en inwoning. „Dat is al niet veel, maar sommigen krijgen ook nog eens 175 euro huursubsidie. Die zitten hier echt voor een prikkie.”

Brinks mikt op mensen met „enigszins een lichamelijke en/of verstandelijke beperking.” Sociale redzaamheid is vereist. „Ze moeten in principe voor zichzelf kunnen zorgen. Haren wassen doen we, indien nodig, graag. Voor nagels knippen komt een pedicure.”

In de schuur tegenover de boerderij knutselen de bewoners. „Op woensdagavond staat-ie open voor gehandicapten uit de omgeving. We halen en brengen hen zelf met busjes. De belangstelling is groot.” De zolder van de schuur is in gebruik als fitnessruimte. „Alle apparaten zijn betaald door de Rabobank.”

Bewoner Arend gaat overdag naar De Schutse in Kesteren. Johan heeft zijn eigen studio op de Veenhoeve waar hij foto’s en geluidsbanden digitaliseert. Corrie bezoekt de sociale werkplaats in Ede. Brinks: „We zien hier mensen groeien en bloeien. Daar doen we het voor.”

Dit is het vierde artikel in een serie over zorgboerderijen. Volgende week deel 5.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer