Delta zet in op nieuwe kerncentrale
MIDDELBURG – Het Zeeuwse energiebedrijf Delta en het Franse energieconcern EDF gaan samen onderzoek doen naar de haalbaarheid van een nieuwe kerncentrale in Borssele.
Delta maakte woensdagmiddag bekend dat hierover een overeenkomst is getekend. Delta is de exploitant van de bestaande kerncentrale in Borssele, maar wil daar nu een tweede en veel grotere centrale bij bouwen.
In het vorige kabinet blokkeerde de PvdA als regeringspartij nog de bouw van nieuwe kerncentrales. Delta startte niettemin met de procedure voor de benodigde vergunningen om tot een tweede centrale te komen. Het concern zegt zich nu gesteund te voelen door recente uitspraken van het nieuwe kabinet over kernenergie.
In de huidige politieke constellatie is een meerderheid in de Tweede Kamer (van VVD, PVV, CDA en SGP) voorstander van een nieuwe kerncentrale bij Borssele. De partijen zien kernenergie als een noodzakelijke en aanvaardbare tussenoplossing in de overgang van een economie die draait op fossiele brandstoffen naar een economie die draait op zon, wind en biomassa. Ook zouden volgens de partijen de derde en de vierde generatie kerncentrales voldoende veilig zijn.
Het kabinet heeft zich ook al uitgesproken over de opslag van broeikasgassen. Die kan ondergronds plaatsvinden „met inachtneming van strenge veiligheidsnormen en lokaal draagvlak.” De ondergrondse opslag van CO2 komt wat het nieuwe kabinet betreft echter pas aan de orde als er een vergunning voor een nieuwe kerncentrale is verleend.
Het kabinet heeft de aanvraag van Delta voor een tweede kerncentrale op dit moment in behandeling, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Minister Verhagen (EL&I) zegt in een reactie op de overeenkomst dat kernenergie een belangrijke aanvulling kan zijn op de bestaande energievoorziening in Nederland en dat zij daarom een duidelijke plek heeft gekregen in het regeerakkoord. Ook wijst Verhagen erop dat er in ons land veel kennis is over kernenergie.
Het Franse EDF heeft ervaring met het bouwen van kerncentrales en exploiteert er op dit moment 82. Delta en EDF zijn al partner in de Sloecentrale, een gasgestookte centrale die 2 miljoen huishoudens van stroom kan voorzien.
Milieuorganisatie Greenpeace waarschuwt in een reactie voor de kernreactoren van EDF omdat die niet veilig zouden zijn. Volgens Greenpeace gaat het om een zogeheten EPR-reactor en is dat type nog niet beproefd. Delta geeft echter aan nog geen beslissing te hebben genomen over het type reactor dat in de tweede kerncentrale zal komen.