Obama onder druk na zege Republikeinen
WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) – De Amerikaanse president Barack Obama krijgt in de komende twee jaar te maken met nog meer weerstand van de Republikeinse oppositie. Dat is het gevolg van de nederlaag die zijn Democratische partij dinsdag incasseerde tijdens tussentijdse verkiezingen. De Democraten verloren de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en zagen hun overwicht in de Senaat slinken tot minimale proporties.
„Het is duidelijk dat veel Amerikanen nog geen vooruitgang hebben gemerkt en dat hebben ze ons gisteren laten weten”, zo trok Obama woensdag het boetekleed aan. „Deze verkiezingen onderstrepen voor mij dat ik mijn werk beter moet doen, net als alle anderen in Washington.”
De Republikeinen behaalden tijdens de verkiezingen zeker zestig zetels meer in het Huis van Afgevaardigden dan ze tot nog toe hadden. In de Senaat boekten de Republikeinen zes zetels winst en kwamen ze uit op 47, tegen 53 voor de Democraten.
John Boehner, de leider van van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, haalde meteen hard uit naar de door Obama doorgevoerde hervormingen in de gezondheidszorg. Boehner beloofde er alles aan te doen om de wetgeving terug te draaien. „Ik geloof dat deze wet, die is vastgesteld door het huidige Congres, banen zal kosten in Amerika, het beste systeem voor gezondheidszorg ter wereld zal verwoesten en ons land naar een bankroet zal leiden”, aldus Boehner woensdag.
Obama en zijn achterban beschouwen de hervormingen in de volksgezondheid juist als een van hun belangrijkste successen. Dankzij de wetgeving krijgen tientallen miljoenen Amerikanen een verzekering tegen ziektekosten, waar ze die eerder nog moesten ontberen vanwege de hoge kosten of omdat verzekeraars hen om wat voor reden dan ook weerden als klant.
Volgens Obama zullen de hervormingen op termijn resulteren in lagere overheidsuitgaven voor zorg. De Republikeinen vrezen daarentegen dat de zorgkosten nog veel verder zullen stijgen dan tot nu toe het geval was.
De Republikeinen willen dat de regering grootschalige bezuinigingen doorvoert, zodat het begrotingstekort (vorig jaar ongeveer 9 procent) en de astronomische staatsschuld kunnen worden teruggedrongen. De oppositiepartij wil verder dat alle Amerikanen gevrijwaard blijven van belastingverhoging. Eind dit jaar dreigen de belastingen omhoog te gaan voor mensen die meer dan 200.000 dollar aan inkomen genieten.
Obama erkende woensdag tijdens een persconferentie dat veel Amerikanen „diep gefrustreerd” zijn over de economie. Hij zei dat hij wil samenwerken met de Republikeinen, onder meer om banen te scheppen. Op dit moment zit bijna een op de tien Amerikanen zonder werk.
Waarnemers zetten grote vraagtekens bij de mogelijkheid van succesvolle samenwerking tussen Democraten en Republikeinen. De politiek in de VS is in de afgelopen jaren steeds verder gepolariseerd.