Binnenland

Weerstand tegen training Afghaanse politie

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse Politiebond (NPB) staat afwijzend tegenover een trainingsmissie voor civiele politie in Afghanistan met een sterk militair karakter. Het kabinet stuurt daarop aan, zo werd woensdag bekend. Maar voorzitter Han Busker van de grootste vakbond voor politiepersoneel vindt dat het land nu „absoluut nog niet veilig genoeg is” voor zo’n missie.

3 November 2010 18:37Gewijzigd op 14 November 2020 12:22
Foto ANP
Foto ANP

De andere politiebond ACP is iets terughoudender en wil een overleg met de minister afwachten alvorens een oordeel te vellen over de missie. Zo wil ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp eerst weten onder welke vlag de operatie zou plaatsvinden en in welk gebied de trainers worden neergezet.

De missie zou moeten bestaan uit vijftig politietrainers, van wie het merendeel NAVO-militairen, die worden beschermd door drie- tot vijfhonderd militairen. Daarnaast wil Nederland weer vier eigen F-16-gevechtsvliegtuigen inzetten, zo meldden Haagse bronnen. Het VVD-CDA-kabinet heeft formeel nog geen voorstel op tafel gelegd maar probeert achter de schermen alvast te peilen hoe dit idee valt onder de oppositie. Gedoogpartij PVV is namelijk tegen een missie.

De NPB vindt het veelzeggend dat op vijftig politietrainers driehonderd militairen nodig zouden zijn voor hun veiligheid. Op zich is de bond voor missies om burgerpolitie te trainen, „maar nu is het nog niet zinvol”, aldus voorzitter Busker.

Daarnaast meent Busker dat de nazorg voor de politietrainers nog steeds niet goed is geregeld. Drie maanden geleden stelde de Universiteit Twente al dat politiemensen die op een missie zijn geweest, graag meer opvang willen na terugkomst in Nederland. Uit het onderzoek in opdracht van Programma Politie & Wetenschap bleek verder dat een landelijk re-integratiebeleid ontbreekt en dat weinig interesse in vredesmissies bestaat.

De Tweede Kamer is ook nog sterk verdeeld over een nieuwe missie, net als in februari. Toen viel het vorige kabinet, omdat regeringspartij PvdA niet langer met militairen in de provincie Uruzgan wilde blijven. Het CDA wilde dat wel, net als de huidige coalitiepartner VVD. Gezien de verhouding in het parlement probeert het kabinet het nu met een politietrainingsmissie, maar dan wel met een militair karakter.

PvdA wil alleen een kleine civiele inzet. Ook GroenLinks en D66 hebben ingezet op een civiele politiemissie onder de vlag van de Europese Unie om Afghaanse agenten te trainen. Wat CDA en VVD betreft gaan ook honderden militairen mee als bescherming. GroenLinks is daar niet tegen, maar waakt ervoor dat „de missie weer onderdeel wordt van de gevechtsstrategie van de NAVO”. Volgens GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters voorziet Nederland in vergelijking met andere landen altijd ruim in de eigen beveiliging.

Peters vindt dat ook de marechaussee, die onder Defensie valt, een politiemissie zou kunnen vervullen. Bovendien is het voordeel volgens haar dat de militaire politie uitzendbaar is maar dat (blauwe) politie altijd op vrijwillige basis gaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer