Binnenland

Teleurstelling om einde Wieringerrandmeer

HAARLEM (ANP) – Projectontwikkelaar Lago Wirense en de betrokken gemeenten Wieringen en Wieringermeer hebben woensdag verbaasd gereageerd op het besluit van de provincie Noord-Holland om te stoppen met de ontwikkeling van het Wieringerrandmeer in de kop van Noord-Holland.

Redactie digitale media
3 November 2010 15:44Gewijzigd op 14 November 2020 12:22
Foto ANP
Foto ANP

Het Wieringerrandmeer zou een waterverbinding moeten vormen tussen het IJsselmeer en het Amstelmeer. Doel van het project was zowel de natuur als de economie in de regio een impuls te geven en van het ingepolderde Wieringen weer een eiland te maken. Rond het geplande meer, met een oppervlakte van ongeveer 1000 hectare, moesten ruim tweeduizend (recreatie)woningen verrijzen.

De provincie ziet zich gedwongen de stekker uit het megaproject te trekken omdat de financiering niet rond komt. De financiële risico’s zijn te groot en er zijn niet genoeg investeerders te vinden, zo liet het provinciebestuur woensdag weten. De aanleg van het Wieringerrandmeer zou volgend jaar van start gaan.

Gedeputeerde Elisabeth Post (Financiën) liet weten dat het niet verantwoord is als Noord-Holland zou doorgaan met het project. De provincie heeft zich in totaal voor ruim 100 miljoen euro garant gesteld voor tekorten. Als het project zou doorgaan, was daar nog 100 miljoen euro bij gekomen. „Dit gaat onze financiële draagkracht te boven”, aldus Post. De totale investering voor het project bedroeg ongeveer 1 miljard.

Lago Wirense heeft naar eigen zeggen met verbijstering kennis genomen van het besluit. De projectontwikkelaar ziet, anders dan de provincie, wel goede mogelijkheden voor financiering.

De gemeenten Wieringen en Wieringermeer lieten weten zeer teleurgesteld te zijn. „Een heel grote domper”, noemt burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen van Wieringen het provinciebesluit. Ze maakt zich zorgen om de toekomstige leefbaarheid in haar gemeente. „Omdat op veel plaatsen in onze gemeente niet mag worden gebouwd, is het heel slecht nieuws dat de geplande woningen er niet komen. Bovendien is het zonde van alle energie die we de afgelopen vijftien jaar in dit project hebben gestoken.”

De boeren in het gebied zijn juist opgetogen. Tientallen bedrijven hadden het veld moeten ruimen om plaats te maken voor het meer, aldus voorzitter Joop Grin van het Agrarisch Collectief. „Onbegrijpelijk dat een buitengewoon welvarend gebied met veel toekomstperspectief zomaar had moeten verdwijnen.”

Voorzitter Johan Kardol van de Statenfractie ChristenUnie-SGP toont zich blij verrast met het besluit: „Als fractie pleitten we, samen met de SP, al jaren voor het stoppen van de investeringen in Wieringerrandmeer. De kosten die gemaakt zijn in de voorbereiding zijn weggegooid geld. Daar hebben we de provincie voor gewaarschuwd. Ondanks het weggegooide geld voelt het toch als een overwinning dat de provincie ons advies opvolgt.”

De CU-SGP Statenfractie is wel groot voorstander van andere investeringen in de kop van Noord-Holland. Kardol: „Om die reden hebben wij twee weken geleden gepleit voor stevige investeringen in het centrum, de haven en de infrastructuur van Den Helder. Het is zaak dat dáár nu iets gebeurt. Het rapport Deetman-Mans is hierin heel duidelijk geweest: het inwoneraantal in de marinestad loopt terug en bedrijven dreigen te vertrekken. De opbrengsten van de grondverkoop nabij het Wieringerrandmeer moet de provincie gebruiken voor Den Helder. Dat is wat ons betreft glashelder!”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer