„Staat wacht miljardenclaim Chipshol”
AMSTERDAM (ANP) – De Staat wacht een miljardenclaim van projectontwikkelaar Chipshol in de affaire over grond rond de luchthaven Schiphol. Directeur Peter Poot van Chipshol zei dat in aanloop naar het verhoor van voormalig rechter Hans Westenberg donderdag voor de rechtbank Utrecht.
Het bedrijf stelt door een uitspraak van Westenberg in de jaren negentig 450 van de 600 hectare grond te zijn kwijtgeraakt. Het vonnis werd in 2000 ongedaan gemaakt, maar de schade is onherstelbaar, aldus Chipshol. Het bedrijf vindt dat Westenberg in het proces partijdig was en zich heeft laten leiden door de belangen van de tegenpartij.
Chipshol, sinds jaren verwikkeld in allerlei procedures in de strijd om de grond, wil nu een bodemprocedure starten tegen Westenberg en de Staat. De Staat is de rechter, die aantoonbaar heeft gelogen over contacten met een Chipshol-advocaat in de zaak, volgens Chipshol altijd blijven steunen.
Met de verhoren van Westenberg en een handvol andere (ex-)rechters vanaf donderdag hoopt Chipshol voor de schadeprocedure meer munitie te verzamelen. Naast Westenberg worden onder anderen Pieter Kalbfleisch, Ernst Numann en Bert van Delden aan de tand gevoeld.
„Het gaat om een schadeclaim van miljarden”, aldus Poot. De projectontwikkelaar had het plan een Airport City op zijn grond te bouwen. „Het doel was in totaal 1500 hectare te kopen. Daarop wilden we grootschalige woon- en bedrijvenparken bouwen”, stelt Poot. „Steden van de toekomst vestigen zich rond luchthavens. Het moest een centrum van internationale allure worden.”
Maar toen ging het mis. In 1993 begon de ‘grondoorlog’ rond het terrein, eindigend in een drama voor het ambitieuze Chipshol. Het vonnis van rechter Westenberg in 1996 betekende de doodklap voor het project, aldus Poot. De expansie stopte en het grondbezit slonk van 600 hectare naar 150 hectare. Het gebeuren heeft volgens Chipshol ook de verdere ontwikkeling van Schiphol als internationaal centrum ernstig afgeremd.
Westenberg, die vicepresident van de rechtbank in Den Haag was, is vorig jaar met vervroegd pensioen gegaan. Het gerechtshof in Den Haag had bewezen verklaard dat hij in 1994 vlak voor een zitting in de Chipsholzaak met advocaten had gebeld. Westenberg had dit tegengesproken.
Kalbfleisch, volgens Chipshol in die tijd goed bevriend met Westenberg, was tot 2003 ook een van de vicepresidenten van de rechtbank in Den Haag en is nu de topman van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Numann was persrechter in Den Haag en maakt nu deel uit van de Hoge Raad. Van Delden was president van de rechtbank in Den Haag.
„Het blijft een zaak waarin slagers hun eigen vlees moeten keuren”, aldus Poot. „We willen van de rechterlijke macht de ruimte krijgen voor volledig transparante beantwoording van onze vragen.”