Binnenland

Weer slag voor Arnhem

ARNHEM/DEN HAAG (ANP) – Woest zijn ze in de Arnhemse politiek. Vorige week moesten ze plotseling verwerken dat het Nationaal Historisch Museum (NHM) dat in de Gelderse hoofdstad zou komen, niet wordt gebouwd. Niet in Arnhem, niet elders. Het kabinet hield de 50 miljoen in kwestie met het oog op de barre tijden liever in de knip. Nog geen vijf dagen later blijkt de tweekoppige directie van het museum in Amsterdam een bestaand kerkgebouw te hebben gevonden en daar tijdelijk in te willen trekken.

2 November 2010 19:47Gewijzigd op 14 November 2020 12:21

„Het Nationaal Historisch Museum zocht al langer naar een eigen ruimte om tentoonstellingen, manifestaties en evenementen te organiseren”, meldde de directie in een persbericht. „Het heeft er alle schijn van dat deze plannen van de directie al langer klaarlagen”, denkt het lokale CDA.

De directie van het NHM „gaat tegen alle afspraken in” door nu te kiezen voor de Zuiderkerk in Amsterdam, aldus de Arnhemse burgemeester Pauline Krikke dinsdag. „Ik ga ervan uit dat staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur ingrijpt. Dit kan hij niet zomaar over zijn kant laten gaan.”

Een bestaand gebouw mag dan wel minder kosten, het museum wordt ook zonder nieuw gebouw nog steeds gefinancierd met overheidsgeld. Dus kan de directie niet zomaar zelf beslissen, vindt Krikke. En Arnhem heeft zelf ook nog wel wat geschikte leegstaande panden; daarvoor hoeft het museum heus niet naar Amsterdam. De Arnhemmers, die maandagavond nog in de raad een motie aannamen om alles te doen om het museum voor hun stad te behouden, praten deze week met de bewindsman.

De Tweede Kamer heeft na uitvoerige debatten duidelijk besloten tot vestiging van het museum bij het Openluchtmuseum in Arnhem, zodat beide trekpleisters elkaar konden versterken, op een bosrijke en gemakkelijk bereikbare plek aan de rand van de stad. Met die combinatie won de Gelderse hoofdstad van Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen en Almere.

De directie, het duo Erik Schilp en Valentijn Bijvanck, wilde de historietempel later opeens weer in het Arnhemse centrum bouwen, bij de oude Rijnbrug ofwel John Frostbrug, die wereldnaam kreeg door de Slag om Arnhem. Het tweetal werd echter met gezwinde spoed door de Kamer teruggebonjourd naar de reeds gekozen plek in de bossen.

Nog deze week komt de Tweede Kamer opnieuw aan zet. Waarschijnlijk heeft er donderdag een spoeddebat plaats over de hele kwestie. De SP heeft dit aangezwengeld. De vroegere roerganger van de partij, Jan Marijnissen, stond ooit aan de wieg voor een plan voor een Nationaal Historisch Museum. Jasper van Dijk van de SP wil in het debat uitzoeken hoe groot het draagvlak in de Kamer is voor het afblazen van een nieuw gebouw voor het NHM. Tevens wil hij bespreken of het wel goed is dat de directie een geheel eigen koers gaat varen. Hij vindt het toch meer een zaak van de overheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer