„Besluiten Zuidhorn worden opgeblazen”
De zaak van sabbat en zondag wordt onterecht opgeblazen tot een kwestie waarin „de leugengeest van Zuidhorn” zich openbaart, schrijft ds. J. W. van der Jagt in ”Nader Bekeken”.
De gereformeerd vrijgemaakte predikant reageert op de oproep tot reformatie, recent gedaan vanuit de behoudende vereniging Reformanda. In een brochure annex advertentie in het Nederlands Dagblad werden leden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) opgeroepen terug te keren tot de Schrift. „Dwalingen” van de laatstgehouden synode, Zuidhorn vorig jaar, zouden verworpen moeten worden. (De brochure heeft als titel ”Laten we ons bekeren. De gereformeerde kerken na Zuidhorn. Een oproep tot reformatie”.)
In het blad ”Nader Bekeken” geeft ds. Van der Jagt (Dalfsen) een weerwoord aan critici van de synode Zuidhorn. Hij gaat in op de kwestie van de zondagsheiliging, het heilig avondmaal in crisisgebieden en de relatie van de GKV met de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Wat het eerste aangaat schrijft de predikant: „De critici wekken de indruk dat het gaat om de vraag of de kerken het goddelijk rustgebod nog wel erkennen. Daarmee gaan zij aan de kern van de zaak voorbij. Leusden (de eerdere synode in 1999, red.) en Zuidhorn gaan ervan uit dat het vierde gebod met het oog op de zondag van kracht is. De kwestie is niet óf het rustgebod nog geldig is, maar hóé het geldig is.”
De tweede kwestie, de viering van het avondmaal ergens in een oorlogsgebied ter wereld, past volgens de critici „in de gang naar een meer open avondmaalsviering, zoals in onze Gereformeerde Kerken langzaam begint op te komen. De eigenlijke norm voor toelating tot de avondmaalstafel ligt hierbij in het persoonlijk getuigenis van de avondmaalsganger, terwijl het bijzonder ambt buiten spel staat.”
Ds. Van der Jagt: „De bezwaarde gedachtegang maakt hier een sprong die niet klopt. Is een krijgsmachtpredikant soms geen ambtsdrager? De synode legt het toezicht toch bij hem?” De predikant bestrijdt dan ook dat het besluit van de synode over de avondmaalsviering in crisisgebieden „de ware kerk” op het spel zou zetten.
Ds. Van der Jagt merkt ten derde dat ook de „contactoefening” met de CGK „als bewijs dient dat de leugen in de Gereformeerde Kerken een wettige plaats gekregen heeft.”
In het blad ”Reformanda” geeft dr. P. van Gurp een evaluatie van de toezending van de ”Oproep tot reformatie” aan de gereformeerd vrijgemaakte kerkenraden. Volgens Van Gurp antwoorden veel kerkenraden dat zij eerst de synodebesluiten willen ratificeren, en zeggen ze vervolgens toe de argumenten van de bezwaarden te zullen „meenemen.” „Het lijkt wel alsof er een soort model-antwoord circuleert.”