Buitenland

„Milutinovic moest zijn land dienen”

Na de val van de Joegoslavische president Milosevic in oktober 2000 moest president Milutinovic van Servië op zijn post blijven om voor continuïteit en stabiliteit te zorgen. Daarom kon hij zich niet overgeven aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, dat hem al in 1999 had aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in Kosovo.

ANP
2 May 2003 18:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:17

Dat betoogde althans Milutinovic’ advocaat, John Livingston, tijdens een tweedaagse hoorzitting die vrijdag eindigde. Inzet was Milutinovic’ verzoek om het begin van zijn proces in vrijheid te mogen afwachten.

Milutinovic kwam uiteindelijk ’vrijwillig’ naar Den Haag nadat zijn ambtstermijn eind 2002 was afgelopen. De VN-aanklagers toonden zich weinig onder de druk van het betoog van Livingston.

Milutinovic heeft volgens hen vier jaar lang alles gedaan om uit handen van het tribunaal te blijven, wetend dat hij was aangeklaagd. „Hij erkende het tribunaal pas toen hij wist dat hij moest”, aldus aanklager Milbert Shin. Joegoslavië had immers inmiddels een wet over samenwerking met het tribunaal aangenomen en verdachten uitgeleverd die niet vrijwillig gingen.

Het argument van de „stabiliteit” is overigens ook door Belgradose politiek analisten gebruikt. Die zeiden dat in 2000-2002, door Milutinovic op zijn post te laten, een escalatie van de machtsstrijd tussen de toenmalige Joegoslavische president Kostunica en de inmiddels vermoorde Servische premier Djindjic kon worden voorkomen. Livingston vroeg de rechters dan ook het recht en Milutinovic’ verplichting om zich over te geven niet in een „vacuüm” te zien.

Achter gesloten deuren werd ingegaan op de vraag waarom Milutinovic naar eigen zeggen niet vóór de val van Milosevic in oktober 2000 naar Den Haag kon komen. Livingston wees ook op de slechte gezondheid van Milutinovic, die een openhartoperatie heeft ondergaan, en op de garanties die de regering van Servië-Montenegro heeft gegeven dat Milutinovic op verzoek van het tribunaal telkens naar Den Haag zal worden gestuurd.

De rechters zullen „te zijner tijd” een beslissing nemen, aldus voorzittend rechter May.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer