Koninklijk Huis

Pieter bij de Urker mannen

Het Urker Mannenkoor Hallelujah had zaterdagavond hoog bezoek. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven woonde het concert ter gelegenheid van het honderd­jarig bestaan van het koor bij.

1 November 2010 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 12:21
Pieter van Vollenhoven woonde zaterdagavond in Urk een jubileum­concert bij van het Urker Mannenkoor Hallelujah. De echtgenoot van prinses Margriet kreeg uit handen van bestuurslid Tiemen Roos het eerste exemplaar van de nieuwe cd van het koor uitgereikt.
Pieter van Vollenhoven woonde zaterdagavond in Urk een jubileum­concert bij van het Urker Mannenkoor Hallelujah. De echtgenoot van prinses Margriet kreeg uit handen van bestuurslid Tiemen Roos het eerste exemplaar van de nieuwe cd van het koor uitgereikt.

Pieter van Vollenhoven arriveerde iets voor halfacht bij de gereformeerde Bethelkerk in het oude deel van Urk. Het concert in Urk was onderdeel van een reeks jubileumoptredens die het koor dit jaar en in 2011 geeft. De uitvoering vond plaats onder leiding van dirigent Bert Moll. Organist Harry Hamer, pianist Johan Bredewout en symfonieorkest L’Orchestra Particolare verleenden hun medewerking.

Volgens de statuten bestaat het koor sinds 1910, en het is daarmee het oudste mannenkoor van Urk. Hallelujah stond in die tijd onder leiding van vissers. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de directie in professionele handen. Inmiddels bestaat het koor uit ruim tachtig mannen, onder wie vele jongeren.


Prinses Marianne eerste Oranje in Israël

In Voorburg ging in mei het Mariannejaar van start. Het is twee eeuwen geleden dat prinses Marianne (1810-1883), dochter van koning Willem I, werd geboren. Ter gelegenheid van het Mariannejaar zijn boeken en tentoonstellingen samen­gesteld. Sinds zaterdag is in Paleis Het Loo in Apeldoorn een kleine expositie te zien over de reis die prinses Marianne naar Israël maakte. Zij was de eerste Oranje die het land bezocht.

De tentoonstelling ”Op reis met prinses Marianne. Herinneringen aan het Heilige Land, 1849-1850” vertelt het verhaal van de avontuurlijke tocht door Egypte, Israël, Jordanië en Syrië.

De heenreis ging via het Zuid-Italiaanse eiland Sicilië. Daar schonk prinses Marianne het leven aan haar buitenechtelijke zoon Johannes Willem, wiens vader, Johannes van Rossum, als haar secretaris de reis meemaakte. De Nederlandse kranten berichtten uitvoerig over de reis, maar niet over de gebeurtenissen op Sicilië.

Onder de twaalf reisgenoten bevond zich de Zwolse predikant ds. G. H. van Senden. Hij doopte Mariannes zoon op Sicilië. Tijdens de reis speelde hij een grote rol als geestelijk leidsman van de prinses en als kenner van de Bijbelse wereld.

De intocht van prinses Marianne in Jeruzalem verliep anders dan gepland. Zij had met haar gevolg stil als pelgrim de stad binnen willen komen, maar dat mislukte. Duizenden mensen wachten haar in de nauwe straten en op de daken op. De prinses doorkruiste na een bezoek aan de heilige plaatsen in en rond Jeruzalem het land en bezocht onder meer Nazareth, de Dode Zee, Hebron en ook Damascus.

De expositie toont een collectie souvenirs die tijdens de reis bijeengebracht werd door de predikant. Hij verzamelde meer dan honderd voorwerpen, waar­onder mummiebeeldjes, scarabeeën (keversoort), olielampjes en een flesje Jordaanwater. Paleis Het Loo verwierf de expositie­stukken van nakomelingen van de predikant.

De reis van de prinses en de predikant en het gevolg komen in het paleis tot leven door portretten, oude foto’s, een door de voorganger aangelegd herbarium, brieven en andere voorwerpen.

De expositie –die tot 9 januari te zien is– besteedt ook aandacht aan de jeugd van prinses Marianne op Het Loo en haar korte, ongelukkige huwelijk met prins Albrecht van Pruisen.

De tentoonstelling in Apeldoorn vormt een tweeluik met een expositie in Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg. Daar is van 27 november tot 30 januari de expositie ”Prinses Marianne, een leven van liefde en kunst” te zien. De prinses was een groot kunstliefhebster, legde een grote verzameling aan en onderhield veel contacten met kunstenaars. Op haar buitenplaats Rusthof in Voorburg en op haar buitenlandse bezittingen, waaronder kasteel Reinhartshausen bij Wiesbaden en slot Camenz in Polen, verzamelde zij werken van Italiaanse meesters uit de renaissance en Hollandse meesters uit de gouden eeuw. In 1858 liet Marianne aan haar kasteel Reinhartshausen een speciale museumvleugel bouwen, die zij ook voor het publiek openstelde.

Over de thema’s van deze dubbel­expositie is een boekje gepubliceerd onder de titel ”Prinses Marianne, kunstenaars, dominees en een pelgrimage”, geschreven door Kees van der Leer en Marieke Spliethoff (conservator Paleis Het Loo).

Eerder verschenen al twee boeken over het leven van de prinses: ”Prinses Marianne, een leven van liefde en kunst”, door Kees van der Leer en Tiny de Liefde, en ”Prinses Marianne. De biografie van een vrijgevochten Oranjeprinses”, door Arnout van Cruyningen.


En nog twee keer op zondag

De koninklijke familie is dit jaar veel vaker actief op zondag dan voorgaande jaren, zo bleek uit een inventarisatie waarover deze krant op 16 oktober publiceerde. Sinds het verschijnen van dat artikel zijn er nog twee zondagse activiteiten bij gekomen.

Vorige week zondag –24 oktober– zat prins Willem-Alexander met prinses Máxima en zijn drie dochters op de publieke tribune bij het wereldkampioenschap turnen in de Ahoyhallen in Rotterdam.

En dinsdag deelde de Rijksvoorlichtingsdienst mee dat koningin Beatrix op zondag 28 november het DeLaMar Theater in Amsterdam opent. De koningin woont op de openingsavond de uitvoering van een musical en een toneelstuk bij.

De twee activiteiten maken nog eens duidelijk dat de zondagsrust voor de koninklijke familie geen thema meer lijkt te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer