Binnenland

Betoging A’dam verloopt rustig, politie houdt 34 mensen aan

AMSTERDAM – Een demonstratie voor Geert Wilders in Amsterdam is zaterdag niet uitgelopen op de veldslag waarvoor sommigen vreesden. De politie pakte een stuk of tien tegendemonstranten op, onder wie Ajax-hooligans. Mede dankzij de mobiele eenheid (ME), die massaal aanwezig was, bleven grote ongeregeldheden uit.

Redactie digitale media
30 October 2010 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 12:20
Leden van de English Defence League tonen zaterdag een vlag aan de media. Een kleine groep demonstranten van de extremistische English Defence League heeft zaterdagmiddag zijn steun betuigd aan Geert Wilders. Foto ANP
Leden van de English Defence League tonen zaterdag een vlag aan de media. Een kleine groep demonstranten van de extremistische English Defence League heeft zaterdagmiddag zijn steun betuigd aan Geert Wilders. Foto ANP

De demonstratie van het European Freedom Initiative (EFI) hield Amsterdam al geruime tijd in de ban. Het EFI is een overkoepelende organisatie van verschillende Europese bewegingen, waaronder de beruchte English Defence League (EDL). Zij wilden zaterdag hun steun komen betuigen aan PVV-leider Wilders.

De politie heeft in totaal 34 mensen aangehouden bij de demonstratie. Dat heeft de politie zaterdagavond gemeld. Achttien van de arrestanten werden opgepakt omdat ze zich niet konden identificeren. Zij mochten even later weer gaan, nadat ze een boete opgelegd hadden gekregen, die door een aantal direct betaald is.

Veertien personen zijn voor openlijke geweldpleging aangehouden en zitten nog vast. Eén aanhouding vond plaats vanwege de Wet Wapens en Munitie. Deze verdachte is met een dagvaarding heengezonden. Ook iemand die voor belediging werd aangehouden, krijgt een dagvaarding thuisgestuurd. Onder de aangehouden personen waren vijf Engelsen.

Een bonte mix van tegenstanders had aangekondigd de demonstratie van het EFI te zullen verstoren. Daaronder waren de gebruikelijke antifascistische organisaties, maar ook de harde kern van Ajax-supporters. Die had laten weten geen racisme te tolereren in ‘hun’ stad.

Al met al reden genoeg voor de gemeente om strenge veiligheidsmaatregelen te nemen. De pro-Wildersdemonstratie mocht niet zoals gepland op het Museumplein plaatsvinden, maar werd verbannen naar een verlaten industrieterrein in het Westelijk Havengebied.

De pro-Wildersdemonstranten zorgden nauwelijks voor problemen. Slechts een handvol activisten was komen opdagen. Zij vormden een kleine minderheid tussen de massaal aanwezige journalisten. Verscheidene sprekers wezen op het gevaar van de radicale islam voor de westerse samenleving.

Ondertussen verzamelden tientallen tegendemonstranten zich op het nabijgelegen station Sloterdijk. Onder hen waren veel Ajax-hooligans, maar ook enkele allochtone jongeren en antifascisten. Op een gegeven moment stapte het gezelschap op de metro om af te reizen naar station Isolatorweg, op steenworpafstand van de plek waar de pro-Wildersbetogers stonden.

Tot een confrontatie kwam het echter niet. De ME had het metrostation hermetisch afgesloten en stuurde de tegendemonstranten terug. Enkele raddraaiers hingen in de uren daarna nog rond in de buurt, maar de politie gaf hen niet de kans om rellen te schoppen. Tegen half vier waren tien personen aangehouden voor openlijke geweldpleging of omdat ze zich niet konden legitimeren.

Kilometers verder, op het Jonas Daniël Meijerplein, verzamelden zich zeven- tot achthonderd personen die op vreedzame wijze tegen de komst van onder meer de English Defence League demonstreerden. Zij luisterden naar sprekers als Martin Smith van het Britse Unite Against Fascism en Mohammed Rabbae, voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen. Rabbae vertelde het publiek dat de strijd tegen het fascisme is begonnen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer